A politikus az adóhatóság egykori alkalmazottjára, Horváth Andrásra utalva azt mondta, "a Horváth-dosszié kinyílt, elkezdenek kibukni a csontvázak a fényre, minden út a NAV-hoz vezet". Kiemelte, hogy hat napja tört ki a botrány az amerikai beutazási tilalom miatt, de a kabinet láthatóan nem tesz semmit az ügyben. Hozzátette: a sajtóban a lehetséges érintettek közé sorolták Vida Ildikó NAV-elnököt, de ő nem nyilatkozik az ügyben, a kormányzat pedig ugyanazt a klisét ismételgeti, hogy megbízik a vezetőkben.

A társelnök egyúttal bejelentette, hogy az MSZP parlamenti frakciója is támogatja azt a parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról szóló kezdeményezésüket, amelyik az adóhatóságot vizsgálná. Hozzátette, a Jobbiktól már kaptak aláírásokat, az Együtt-PM pedig jelezte, hogy politikusaik szintén szignálják majd az ívet, így hétfőn be tudják nyújtani a testület létrehozásához szükséges negyven aláírást. A bizottság felállításához szükség lesz a Fidesz együttműködésére - folytatta, hozzátéve: ekkor fog kiderülni, hogy a kormánypártoknak az áfacsalási botrány eltussolása vagy a tisztánlátás megsegítése-e a célja.

Ha a Fidesz-KDNP nyilvánvalóvá teszi, hogy szemet huny az "intézményesített adócsalások" felett, akkor onnan kezdve minden magyar állampolgár joggal teheti fel a kérdést, hogy hova és miért fizeti be az adóját - mondta az ellenzéki politikus.
A hat kormánypárti és hat ellenzéki tagból álló bizottság kilencven napon belül készítené el a jelentését. A testület vizsgálná, hogy a NAV mennyire volt sikeres az áfacsalások felderítésében, milyen eszközöket használt és mennyire volt hatékony az adóhatóság és a Nemzetgazdasági Minisztérium - közölte.

Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy mind a 197 parlamenti képviselő támogatására számítanak. Vágó Gábor volt parlamenti képviselő azt mondta, a NAV botrány megnyugtató kivizsgálása nem tűr további halasztást, mert "ég a ház" és az amerikai kitiltások miatt az ország jó hírneve került veszélybe. A politikus többek között azt javasolta, hogy újra hozzák létre a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát, a NAV-ot pedig rendeljék a parlament alá, mert a nemzetgazdasági tárca rossz irányítója volt az adóhatóságnak.

Egy kérdésre válaszolva Vágó Gábor a "vicc kategóriába" sorolta, hogy egy ilyen ügy közepén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem beszél beosztottjával, a NAV-ot vezető Vida Ildikóval.
Szél Bernadett egy másik felvetésre egyaránt "botránynak" nevezte az internetadó ötletét és tervezett mértékét. Az "avítt ötletről" beszélő politikus külön visszásnak tartotta, hogy miután kiderült, "milyen adóbotrányoktól hangos" Magyarország, még több adó befizetésére szólítják fel az embereket.