Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az is konszenzusos vélemény, hogy a kamatcsökkentéseket az MNB legalább az 1,5 százalékos alapkamat eléréséig, de jó eséllyel ennél is tovább folytatja.

Ezt jósolták pénteki előrejelzésükben a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház a monetáris tanács keddi ülésére a múlt havihoz hasonló, 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsít. Az ECB mennyiségi enyhítési programjának hatásait is figyelembe véve az MNB-alapkamat akár jóval 1,50 százalék alá is csökkenhet a magyar jegybank enyhítési ciklusának végére. Az RBS elemzői szerint a monetáris tanács várhatóan júniusban, az új inflációs jelentés közzététele után vizsgálhatja felül a havi kamatcsökkentések ütemét, ha ez szükséges, és ebben a döntésben a forintárfolyamnak fontos szerepe lesz.

A Barclays közgazdászai szintén 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak a jövő hétre. Jóllehet a defláció enyhült a múlt hónapban, valószínűtlen azonban, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő deflációs nyomás rövid távon elenyészne.

A Morgan Stanley elemzői úgy fogalmaztak, hogy az MNB a következő inflációs jelentés közzétételéig "automata üzemmódban" folytatja a monetáris enyhítést. A ház alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint a magyar jegybanki alapkamat júniusra 1,5 százalékig csökken a jelenlegi 1,95 százalékról, és az MNB ezután kivárásra rendezkedik be a környezet felmérése végett.

A legagresszívabb előrejelzést a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport tartja érvényben az MNB monetáris enyhítési ciklusának várható mértékére. Azzal számolnak ugyanis, hogy az MNB az év végére 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát.