A Capital Economics közgazdászai szerint ebben a környezetben a globális felzárkózó régió jegybanki alapkamatai egy év múlva valószínűleg alacsonyabbak lesznek a jelenlegi piaci várakozásnál. A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy jóllehet a figyelem középpontjában jórészt a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta meredek árzuhanása áll - a Brent hordója 2010 óta először 85 dollár alá süllyedt -, ám egyéb árupiaci termékek árai is csökkennek. Az S&P GSCI nyersanyagpiaci árfolyamindex például azt jelzi, hogy az agrártermékek ára május óta átlagosan mintegy 25 százalékkal esett.

A Capital Economics számításai szerint e legutóbb árupiaci árcsökkenések a feltörekvő gazdaságok energiahordozó- és élelmiszer-árinflációját a szeptemberben mért 4,5 százalékos éves ütemről a következő hónapokban 2 százalék körüli szintre mérséklik. Ez a térség teljes árukosarára számolt éves inflációból - amely a ház becslése szerint szeptemberben szintén 4,5 százalék volt - 1 százalékpontot faraghat le.

A cég szakértői szerint ugyanakkor a hatás nem egyenletes a globális felzárkózó csoporton belül. Az élelmiszerek és az energiahordozók együtt több mint 50 százalékos - más országokénál jóval nagyobb - súllyal vannak jelen például Magyarország, Törökország és India inflációs termékkosarában.

Deflációs kockázatok

A csökkenő árupiaci termékárak a Capital Economics londoni elemzői szerint akár a deflációs kockázattal kapcsolatos aggályokat is erősíthetik olyan feltörekvő gazdaságokban, amelyeknek inflációs kosarában jelentős a súlya az élelmiszeripari termékeknek és az energiának, és a fogyasztói árak máris csökkennek éves összevetésben.
A cég szerint ebben a tekintetben "kirívó" Magyarország és Lengyelország helyzete.
Más nagy londoni házak sem zárják ki, hogy a magyar gazdaságban defláció alakulhat ki, bár a konszenzusos várakozás ezt csak rövid távra valószínűsíti.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a negatív - tizenkét havi összevetésben mínusz 0,5 százalékos - szeptemberi infláció ismertetése után közölték, hogy az idei év egészére most már enyhe deflációt várnak Magyarországon: felülvizsgált előrejelzésük szerint az átlagos infláció 2014-ben mínusz 0,1 százalék lesz. A cég szakértői korábban 0,1 százalékos átlagos inflációval számoltak 2014-re.

A JP Morgan londoni elemzőinek rövid távú új előrejelzése szerint a defláció várhatóan kitart novemberig. A ház korábban azt várta, hogy az infláció már októberben visszaemelkedik a pozitív tartományba. A cég az idei év végére szóló tizenkét havi magyarországi inflációs prognózisát 1 százalékról 0,4 százalékra csökkentette, és 2015 egészében 1,8 százalékos átlagos inflációt vár az eddig valószínűsített 2,4 százalék helyett. A jövő év végi tizenkét havi inflációra szóló becslését a ház 2,8 százalékról 2,6 százalékra módosította.

A ház londoni szakértői közölték: jelentősen lefelé módosított inflációs előrejelzésük alapján úgy gondolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valószínűleg egészen 2015 végéig változatlanul hagyhatja 2,10 százalékos mélységi rekordon lévő alapkamatát. A JP Morgan korábban 0,30 százalékpontos MNB-kamatemelést jósolt 2015 negyedik negyedévére.