A Capital Economics elemzői befektetőknek összeállított régiós helyzetképükben kiemelték, hogy 2013 eleje óta Közép- és Kelet-Európa részvénypiaci árfolyamindexei 6-8 százalékkal emelkedtek, tükrözve a globális kockázatvállalási készség erősödését. A legutóbbi piaci hangulati mérőszámok a fő exportpiacokon - különösen Németországban - szintén markánsan javultak.

Mindazonáltal ezek az előremutató indexek továbbra is, a legjobb esetben is gyenge növekedést jeleznek a német gazdaságban és folytatódó recessziót az euróövezet egészében. Mindemellett - legalábbis eddig - nem sok minden támasztja alá a közép- és kelet-európai piacokon mutatkozó derűlátást sem - vélekedtek a Capital Economics londoni szakelemzői.

A ház közgazdászai az országcsoport tavalyi negyedik negyedévéről eddig hozzáférhetővé vált mutatók alapján úgy számolnak, hogy a térség egészének éves szintre vetített átlagos GDP-növekedési üteme 2012 negyedik negyedévében 1,0 százalékra lassulhatott a harmadik negyedévben mért 1,5 százalékról.

A Capital Economics elemzői szerdai előrejelzésükben közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell - "GDP tracker" - alapján a magyar gazdaságban 2 százalék körüli éves összevetésű visszaesést valószínűsítenek a tavalyi negyedik negyedévre a harmadik negyedévi 1,5 százalékos GDP-mínusz után.

A ház mérési modellje Csehországban 1,3 százalék körüli éves GDP-csökkenést mutat 2012 záró negyedévére; ez megfelelne a harmadik negyedévi visszaesés mértékének.

Célkeresztben az MNB

Magyarország esetében ráadásul a befektetői figyelem megint a hazai kockázatokra összpontosul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén esedékes váltás miatt. A Capital Economics londoni elemzői szerint az ehhez fűződő piaci félelmeket jelzi, hogy a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX volatilitási index és a forintárfolyam - amely a tavaly január óta eltelt egy évben, a két görbe csaknem párhuzamos mozgása alapján szoros korrelációban volt - az utóbbi időben hirtelen elszakadt egymástól.

A Capital Economics a szerdai prognózisban nem adott becslést a magyar gazdaság 2013-ra várható teljesítményére. Előző nap, az MNB kamatcsökkentési döntését kommentálva William Jackson, a cég felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője azonban közölte, hogy a ház az idei év egészében 0,5 százalék körüli GDP-csökkenéssel számol Magyarországon. Ez az egyik legborúlátóbb prognózis a City elemzői közösségén belül, de más nagy londoni házak is folytatódó recessziót vagy legfeljebb stagnáláshoz közeli teljesítményt várnak az idén Magyarországon.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten Londonban ismertetett, idei első regionális előrejelzésében az általa 1,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után 2013 egészére 0,1 százalékos további GDP-csökkenést jósolt a magyar gazdaságban. Az idei magyarországi prognózist a bank jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző - tavalyi utolsó - térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési előrejelzés szerepelt.

Az új magyar prognózishoz fűzött elemzésében az EBRD kiemelte, hogy a magyarországi beruházási ráta a legalacsonyabbak között van az EU egészében, és ezt elsősorban a magánszektor hitelellátásának folyamatos zsugorodása okozza. A hitelkihelyezés visszaesésének oka az EBRD szerint az, hogy a magyar bankszektorban a leggyorsabb a kitettségek leépítési folyamata az EBRD működési országcsoportjának egészét tekintve.