A lap hírportálján Tengely az értékeink ellen címmel közölt írásában a szerző, Martin Klingst kiemelte, hogy míg 2002-ben George W. Bush amerikai elnök bevezette a +gonosz tengelye+ kifejezést, most az +autokraták tengelye+ vagy az +illiberális demokráciák tengelye+ kifejezés kezd terjedni. Ez a tengely "Donald Trump Amerikájától Orbán Viktor Magyarországán keresztül Recep Tayyip Erdogan Törökországáig és Vlagyimir Putyin Oroszországáig húzódik".

Amint a gonosz tengelyén fekvő országok - Irak, Irán, Észak-Korea - esetében, úgy az új tengelyen fekvő országok esetében sem biztos, hogy szövetségről van szó, mert "ezek a potentátok sem ugyanabba az irányba tartanak, és nagyon is eltérő érdekeik vannak".

Azonban közös elemek is vannak, amelyek nemcsak összekötik, hanem mások számára fenyegető fronttá fűzik őket - tette hozzá a Die Zeit szerzője, aki szerint ezek az elemek "a hajlam a tekintélyelvű kormányzási stílusra, a nárcizmus és az egománia, a törekvés a lehetőleg korlátlan hatalomra, a veszélyes játék az érzelmekkel és a feltüzelt népakarattal, a gyűlölet a kritikus médiumokkal szemben, az önreflexió hiánya, a tények elferdítése és a gyakran brutális bánásmód az igazsággal, az ellenzék és a nemzetközi intézmények, például az ENSZ megvetése".