A Frankfurter Allgemeine Zeitung A televízió mint az állam ellensége című írásában a szerző, Johannes Ritter kiemelte, hogy német cégeket nem csak Kínában veszélyezteti az "állami önkény", és "Európa közepén is történnek olyan dolgok, amelyeknek semmi közük a jól működő gazdasági rendhez". Ezt a jelenséget tapasztalja meg "fájdalmasan" az RTL vállalatcsoport - tette hozzá, ismertetve, hogy "a magyar kormány egyetlen tollvonással drasztikus adót vezetett be: a tévécsatorna-hálózatnak ezentúl a bevétel (és nem a nyereség!) 40 százalékát kell befizetnie az államnak".

A FAZ szerzője úgy vélekedett, hogy az intézkedés mögött "tisztán politikai számítás" húzódik meg. Kifejtette: az RTL ugyan "nem a kritikus politikai újságírás zászlóvivője", a kormány mégis azt akarja elérni, hogy távozzon az országból, és a piacvezető csatorna kerüljön "nemzeti védnökség alá". A "politikai önkény" miatt az RTL virágzó magyarországi leányvállalatából egy csapásra a csoport "problémás gyereke" lett. Mindezt azonban "a befektetők világszerte pontosan regisztrálják majd, és a jövőben elkerülik Magyarországot" - vélekedett a FAZ kommentátora.

Olvasói levélben dicsérik Orbánt

"Orbán Viktor sikeresen újjáépíti Magyarországot" címmel közölt olvasói levelet pénteken internetes kiadásában a The Washington Post című amerikai napilap. A levélíró, az Ottawában élő Louis Kovacs hevesen bírálta az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről szóló, "Magyarország illiberalizmusa nem hagyható szó nélkül" című szerkesztőségi cikket, amely augusztus 17-én jelent meg a lapban. A levélírót a szóban forgó állásfoglalás azokra a "mindentudó", "önfelszentelt" bírálókra emlékezteti, akik más szemében a szálkát is, a magukéban a gerendát sem látják meg.

A férfi szerint a magyarok szerencsére jól tudják, hogy kormányuk sikeresen építi újjá Magyarországot abból a katasztrofális helyzetből, amelyet a szocialisták nyolcéves kormányzása hagyott maga után. Leszögezte: a magyarok emellett azt is tudják, hogy sokan szeretik gyűlölni őket, köztük amerikaiak is, amiért nem engedelmeskednek mások parancsainak. Kovacs hangsúlyozta, hogy minden nemzetet ugyanazok a jogok illetik meg az újításra, különösen, ha sikeresek abban. Az ellenfelek "gazembernek és sarlatánnak" bélyegzése csak a teljes kép nem ismerését tükrözi. "Tekintélyelvű nacionalizmusért" nem kell a múlt századba visszamenni: Benjámin Netanjahu tökéletes követendő példa lehetne Orbán Viktor számára - olvasható a levélben.