Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német elnök európai egységet, jogállamiságot és közös felelősséget méltató beszédét az európai parlamenti képviselők többsége felállva tapsolta meg. Szájer József, az EP fideszes csoportjának vezetője nem állt fel, bár ő is tapsolt - írja cikkében a 444.hu.

"Ha vitatkozunk is Európában, egy közös alapról tesszük ezt. Sok bonyolult kérdés van, de ez nem kérdőjelezheti meg a legfontosabbakat: a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Ezeket az EU alapszerződésének 2. cikkelye rögzíti, és ezek az összes tagállamot kötik. Ez Európa lényege, ez teszi Európát azzá, amit a világ lát belőle, és amit oly sokan irigyelnek. Amikor pedig az emberi jogok és a jogállamiság szószólói vagyunk, akkor nem tekinthetünk el attól, ha ezek az értékek Európán belül rendülnek meg. Európa nem maradhat néma, amikor a civil szervezetek, vagy a tudományos világ elől elszívják a levegőt, mint ahogy most ez a Közép-európai Egyetemmel történik Budapesten" - mondta Frank Walter-Steinmeier.

A CDU is megszólalt

Az Európai Unió intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben - jelentette ki Norbert Röttgen, a német kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Szerinte a felsőoktatási törvény elfogadott módosítása Orbán Viktor kormányának "célzott kísérlete, hogy politikai okokból elűzze Magyarországról a CEU-t, egy nemzetközileg elismert tudományos intézményt". (MTI)