A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Apasztja a gazdasági helyzet a háztartások vagyonát − derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index második felméréséből. Mint azt Illés Zoltán, a bank ügyvezető igazgatója elmondta, júniushoz képest 28-ról 25 százalékra csökkent azok aránya, akiknek van tartalékuk váratlan helyzetre, s 36-ról 31 százalékra esett azok aránya, akik továbbra is rendszeresen tudnak megtakarítani valamilyen cél érdekében.

Némi reményt adhat, hogy a visszaesők legalább a fogadkozásig eljutnak − nő a megtakarítást tervezők aránya −, mint ahogy az is, hogy 3 százalékkal, 16 százalékra emelkedett azok aránya, akik legalább egyéves jövedelemapadást át tudnak vészelni − bár ez utóbbi esetben az életminőségben is visszavehettek a polgárok.

A megélhetés nehézsége köszön vissza abban, hogy a reálhozamokat a válaszadók közel 60 százaléka a mindennapi kiadásokra fordította, s csak 16 százalék keresett bármilyen megtakarítási lehetőséget. A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ugyanakkor folyamatosan erősíti a kételyt, hogy lehet-e az államra támaszkodni, ám még mindig közel kétharmad azok aránya, akik állami feladatnak tartják az időskori megélhetés biztosítását. Nehéz mit kezdeni azzal is, hogy a megkérdezettek negyede a lottónyereményt jelöli meg a jövőbeli boldogulás alapjaként.