A kormány újabb egy évre eltereli a magányugdíjpénztári tagok befizetéseit a nyugdíjalapba - ezzel tehermentesíti részben a 2012-es költségvetést, amely a túltervezett növekedési és az alultervezett forint/euró árfolyamból származik - ezt jelentette be ma délben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Eközben a kormány javaslatára ennél jóval szigorúbb módosító indítványt fogadott el a költségvetési bizottság kormánypárti többsége.

A javaslat szerint a jövőben magánszemély nyugdíjjárulékot kizárólag az állami nyugdíjalapba fizethet - vagyis véglegesen megtiltaná a befizetést a magánpénztárakba - amely jelenleg még a nyugdíjrendszert részét képezi. Ezzel a javaslattal kormány az utolsó döfést viszi be a még talpon maradt magánkasszáknak, illetve ellehetetleníti az ott maradt mintegy százezer tagot. Ez a javaslat a megmaradt csonka magánpénztári rendszer végét jelentené.

Mint ismert, a magán-nyugdíjpénztári rendszerből a kormány az idén léptetett ki mintegy 2,7 millió tagok - így szerezte meg a pénztárak mintegy 3000 milliárd forintos vagyonát, hogy befoltozza a 2011-es költségvetés hiányát. A javaslat szerint a pénztártag továbbra is fizethet tagdíjat - az államnak megfizetett nyugdíjjárulékon felül. A dolog pikantériája, hogy a nyugdíjpénztártagok a nyugdíjalapba fizetett járulékaik után nem kapnak nyugdíjat, vagyis az adóként funkcionál.

A javaslat indoklása szerint a kötelező tagdíjbefizetés megszüntetésével lehet biztosítani az állami nyugdíjalap finanszírozását. Ezzel a lépéssel a magyar nyugdíjrendszer visszatér a 1988-as nyugdíjreform előtti állapotába, amikor is a jövőbeni nyugdíjak kifizetése kizárólag az állam, vagyis a majdani adófizetők feladata lesz.