Így 2014 első öt hónapjában az export- és importvolumen 7,8, illetve 8,3 százalékkal bővült.

A többlet tovább tudott nőni

Májusban a kivitel értéke 7,0 milliárd eurót (2142 milliárd forintot), a behozatalé 6,6 milliárd eurót (2018 milliárd forintot) tett ki. A külkermérleg többlete az év ötödik hónapjában 410 millió euró (124 milliárd forint) volt, 81 millió euróval (20 milliárd forinttal) kevesebb, mint az előző évben. Így az első öt hónapban a kivitel értéke 34,9 milliárd euró (10 725 milliárd forint), a behozatalé 32,0 milliárd euró (9812 milliárd forint) volt.

A mérleg öthavi aktívuma 3,0 milliárd eurót (913 milliárd forintot) tett ki, ami 174 millió euróval (78 milliárd forinttal) múlta felü a 2013-ast.

Javultak a cserearányok

Idén január-májubsan a termékforgalom forintárszínvonala kivitelben 0,2 százalékkal emelkedett, a behozatalban 0,4 százalékkal csökkent, így cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,7 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz képest 0,9 százalékkal erősödött.

Az autóipar mind felett

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben és behozatalban 8,9, illetve 9,0 százalékkal nőtt 2013 első öt hónapjához hasonlítva. A meghatározó súlyú közúti jármű forgalomélénkítő hatása túlszárnyalta a zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmének jelentős csökkenését.

A közúti jármű exportja (főként a gépjárműveknek köszönhetően) csaknem felével, importja (elsősorban az alkatrészbehozatal miatt) harmadával bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A gépjárműgyártáshoz
kapcsolódó energiafejlesztő gépek (motoralkatrészek, benzin-, illetve dízelmotorok) behozatala hatodával haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Több mint tizedével bővült a villamosgép, villamos készülék és műszer importja, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés exportja és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalma. Folytatódott a híradás-technikai termékek kereskedelmének évek óta tartó visszaesése, amely főként a hazai előállítású mobiltelefonok iránti világpiaci kereslet csökkenése folytán következett be (Nokia-hatás).

A gyógyszergyártás forgalma csökkent

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, az importé 10 százalékkal haladta meg a 2013. január-májusit. Mindkét irányban meghatározóak voltak az autóiparhoz szükséges termékek. Jelentős volt a szakmai tudományos ellenőrző műszer - ezen belül az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülék - kivitelének, valamint a gumigyártmány és a csekélyebb részarányú, számos járműipari alkatrészt is magában foglaló bútor és bútorelem behozatalának volumennövekedése.

A számottevő súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportvolumene ezzel szemben kis mértékben a tavalyi szint alatt maradt.

Sok kőolaj jőtt májusban

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 0,8 százalékkal meghaladta a 2013-ast. A kőolaj volumene - a májusban történt jelentős beszerzéseknek köszönhetően - már közelít az egy évvel ezelőttihez. A gázimportban harmadik hónapja számottevő bővülést regisztrált a KSH,így az a teljes időszakot tekintve mintegy tizedével meghaladta az előző évit. A villamos energia importvolumenét a gázéhoz hasonló mértékű
növekedés jellemezte.

Az élelmiszeripar importban is erősített

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,5, az importé 7,9 százalékkal nőtt, igaz májusra a behozatal növekedése lelassult. Az exportdinamika is csökkenést mutatott, amely a kivitel húzóerejét jelentő gabona- és gabonakészítmény áprilisi és májusi kiszállításai visszaesésének következménye. Az élő
állat mindkét irányú forgalma szintén nagymértékben csökkent, ezzel szemben a teljes időszakban töretlenül bővült az állati takarmány exportjának, továbbá a kávé, tea, kakaó, fűszer importjának volumene.