Timothy Ash, a Standard Bank vezető közgazdásza elemzésében közölte, hogy a ház felülsúlyozásra módosította a magyar szuverén külső adóssággal kapcsolatos befektetői pozícióajánlását, és "hasonlóan konstruktív" nézetet vall a hazai piacon kibocsátott állampapírok esetében.

Ezt megelőzően a JP Morgan május végén közölte, hogy a globális felzárkózó piaci kötvényindexe (EMBIG) modellportfoliójának felülvizsgálata során felülsúlyozásra módosította a magyar befektetésekre szóló ajánlását az addig érvényben volt piaci súlyozási ajánlásról.

Ash kiemelte azt a véleményét, hogy az Orbán-kormánynak "így vagy úgy", de sikerült markáns javulást elérnie a magyar közfinanszírozási rendszerben. Ezt jelezte, hogy GDP-hez mért államháztartási hiány tavaly jóval az EU-átlag alatt volt, és elmaradt a 3 százalékos maastrichti felső tűréshatártól is. Ennek folyományaként a GDP-arányos államadósság-ráta a 2010-ben mért 81,8 százalékos tetőzésről tavaly 78,6 százalékra - vagyis szintén jóval a 90 százalék körüli EU-átlag alá - csökkent.

Igaz, hogy ennek a kiigazításnak a jelentős részét gyakran vitatott, vagy egyszeri hatású intézkedésekkel sikerült elérni - például a nyugdíjrendszer második pillérének lebontásával vagy a szolgáltatási szektorokra kirótt különadókkal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel -, ám ezek kényszerhelyzeti lépések voltak, és Európában ma már sok más kormány is nehéz és gyakran "unortodox" gazdaságpolitikai döntések meghozatalára szorul - hangsúlyozza Timothy Ash.

A Standard Bank vezető elemzője kiemeli, hogy Lengyelország is a magyarországihoz hasonlónak tűnő reformtervekkel készül felülvizsgálni nyugdíjrendszerének második pillérét.

Ash szerint mindemellett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is "kiváló munkát végzett" az elmúlt néhány évben az ország proaktív előfinanszírozásában. Ennek elsődleges példája volt a Standard Bank elemzője szerint a februári 3,25 milliárd dolláros devizakötvény-kibocsátás, amellyel a kormány jelentős mértékben fedezte idei külső finanszírozási igényét.

Mindemellett mára jórészt elültek azok a félelmek is, hogy Matolcsy György MNB-elnöki kinevezésével az "über-unortodoxia" korszaka kezdődik a monetáris politikában, sőt Matolcsy György inkább "figyelemreméltóan ortodoxnak" bizonyult hivatalba lépése óta - fogalmaz a Standard Bank londoni közgazdásza a befektetési ajánlás javításához fűzött csütörtöki indoklásában. A JP Morgan elemzőinek egyik fő érve szintén az volt, amikor május végén ők is felülsúlyozásra módosították a magyar befektetésekre szóló ajánlásukat, hogy a magyar jegybank monetáris politikája kiszámítható maradt.

Ash ugyanakkor a potenciális kockázatok közé sorolja, hogy eddig nem sikerült érdemi és tartós növekedést elindítani a gazdaságban, és az elemző szerint ennek az lehet a rizikója, hogy a jövő évi választások előtt a kormány költségvetési ösztönzéssel próbálkozhat. A Standard Bank szakértője szerint ennek kockázata még nőhetett is az EU túlzottdeficit-eljárásának megszüntetésével.

A valószínűségek egyenlege azonban inkább a jelenlegi gazdaságpolitika folytatása felé hajlik. Az elképzelhető, hogy az államháztartási hiány eléri például a GDP-érték 3,5 százalékát, valószínűtlen ugyanakkor, hogy 4 százalék fölé emelkedjen, vagyis viszonylag korlátok között marad ahhoz képest, hogy választási év következik - véli a Standard Bank elemzője.