Miniszteri szintű tárgyalások folynak arról, hogy az ukrajnai Burstinban szigetüzemben, azaz lényegében a magyarországi villamos energia-rendszer részeként működő erőmű megkezdje a Magyarországról történő áramimportot - értesült a lap az ügyhöz közeli forrásból.

Ukrajnában eddig rendelet tiltotta a villamos energia behozatalát, ez most megváltozhat. Az európai áramárak ugyanis annyira leestek, hogy az erőműnek érdemesebb lehet magának is vásárolt árammal teljesítenie ellátási kötelezettségét ahelyett, hogy távolról, például Dél-Afrikából vásárolt szénből maga állítsa elő a terméket. Úgy tudjuk, hogy már ezen a héten sor kerülhet az eddigivel ellentétes irányú szállítás tesztjére Magyarország egyetlen, 750 kilovoltos távvezetékén.

Magyar részről nincs olyan kereskedelmi szabály, amely tiltaná a kivitelt, a rendelkezésre álló határkeresztező kapacitás mértéke pedig a - fizikai adottságon belül - akkorát nem kötöttek le egyéb szállításra.

Az ukrajnai áramimport beindulásának kettős hatása lehet Magyarországon. Egyrészt az extra kereslet enyhén emelheti a helyi piaci áramárakat, másrészt többet termelhetnek az erőműveink, sőt, esetleg beindulhatnának egyes, jelenleg kényszerpihenőn lévő blokkok is. Ez utóbbi lehetőség az ukrán import nagyságán múlik, illetve azon, hogy a kivitelben érintett hazai kereskedőknek nem éri-e meg inkább maguknak is más importból Ukrajnába szállítani írta a Világgazdaság.