BUX
38018

Magyar húst vehet Szingapúr

A magyar vállalkozások nyúlhúst, marha- és bivalyhúst, illetve ezekből származó készítményeket exportálhatnak Szingapúrba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

Domokos Erika, 2017. szeptember 21. csütörtök, 18:56

A szingapúri Agrár- Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság (AVA) delegációja júliusban tartott egyhetes ellenőrzést Magyarországon, mely során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogattak meg. Az AVA ellenőrzése emellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt - írja az MTI.

Az audit eredményéről készült jelentés szerint a szingapúri hatóság szakemberei saját előírásaik alapján is megfelelőnek találták a helyszíneken tapasztaltakat. A pozitív kimenetelű jelentésnek köszönhetően, a vonatkozó állategészségügyi bizonyítványok kiállítását követően az érintett létesítményekből megindulhatnak a szállítmányok a távol-keleti országba - közölte a szaktárca. (Exportra is termel az MCS Vágóhíd Zrt. - lendületbe jött Csányi Sándor új vágóhídja.)

A magyar hatósági felügyeleti rendszer kiválóságát ismeri el az a tény is, hogy a fenti termékcsoportokban újabb érdeklődő vállalkozásoknak nem kell megvárniuk a szingapúri hatóság képviselőinek ellenőrzését, mert már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek auditját követően megkaphatják engedélyüket a kiszállításra - írta a minisztérium közleményében.

A korábban engedélyezett baromfihús és sertéshús termékeket követően így tovább bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre, és egy újabb, egyre növekvő távol-keleti piacon jelenhetnek meg magyar nyúl- és szarvasmarhatermékek - olvasható az FM közleményében.