A Doris Leuthard svájci elnökkel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésre felelve Jean-Claude Juncker felhívta a figyelmet, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök minden magyar háztartásba eljuttatott kérdőívében" nem az Európai Unióból való kilépésről tesz fel kérdést, hanem arról, hogy Brüsszelt meg kell állítani.
Hozzátette, hogy mielőtt véleményt nyilvánít a témában, szeretné jobban megismerni a magyar kormányfő szándékait. Mint mondta, személyesen is olvasta már a kérdőívet, amelyet "irányítottnak" tart.

A Közép-európai Egyetem (CEU) működését érintő magyar jogszabályra vonatkozó újságírói kérdésre a bizottság elnöke azt mondta, hogy a brüsszeli testület hamarosan foglalkozni fog a témával. Megjegyezte mindazonáltal: "nem örülök a döntésnek".

Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az uniós bizottság első alkalommal jövő szerdán folytat megbeszélést a Magyarországot érintő aktuális kérdésekről.