A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Augusztusban Indiában vált a legforróbbá a talaj a befektetők talpa alatt, a jegybanknak többször is be kellett avatkoznia a rúpia zuhanását látva. Az indiai tőzsde ötven legnagyobb vállalatát tömörítő CMX Nifty index a múlt hónapban 3,6 százalékot veszített értékéből, de augusztus során volt közel 7 százalékos mínuszban is, majd onnan kapaszkodott kicsit vissza a múlt hét végére.

A magyar piacon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetségének (Bamosz) adatai szerint négy kifejezetten Indiára fokuszáló befektetési alap van forgalomban, mindegyik a Brokernet-csoporthoz tartozó Quantis Investment Management Zrt. portfóliójába tartozik. További közös pont, hogy mind a négy alap 25 százalék feletti bukást produkált az elmúlt három hónapban − ezzel még a feltörekvő piaci alapok közül is kilógtak a sorból. A befektetési politikát tekintve mindegyik Indiára fokuszáló alap részvényekbe fektet elsősorban. A Quantis négy alapja magyar viszonylatban sem mondható jelentősnek, hiszen a Bamosz statisztikája szerint augusztus végén összesen mintegy 11 milliárd forintot kezeltek.

Nincs tömeges menekülés

Az év eleje óta a legtöbb feltörekvő piaci alapban lemorzsolódás volt megfigyelhető, az indiai mellett például a latin-amerikai alapból is vontak ki pénzt − mondta a Napi Gazdaságnak Sárándi Ákos, a Quantis Investment Management Zrt. vezérigazgatója. A szakember kiemelte, hogy az utóbbi hetekben nem tapasztalták azt, hogy a befektetők tömegesen menekülnének az indiai alapokból. Sárándi szerint a feltörekvő piacokon most tapasztalható korrekció akár egy jó beszállási lehetőséget is teremthet a befektetők számára: elérhették a mélypontot az érintett piacok és a következő időszakban megint jobban teljesíthetnek. Emellett kiemelte, hogy az ő alapjaik jellemzően biztosítások mögött állnak befektetésként, vagyis az ügyfelek hosszú távra fektetik be a pénzüket.

A hozamokat tekintve voltak más feltörekvő piaci alapok, melyek az indiai bukás nyomába értek az utóbbi hónapokban, elsősorban a latin-amerikai és dél-amerikai eszközök szerepeltek rosszul. Az Aberdeen Latin-Amerika Részvény alapja például 16,5 százalékos veszteséget produkált az elmúlt három hónapban, a már említett Quantis esetében pedig a dél-amerikai eszközök közel 15 százalékos bukást mutattak. A fentiek mellett több feltörekvő piaci alap esetében is volt példa tíz százalék feletti veszteségre az utóbbi időszakban.