Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós agrárminiszterek szeptember 7-én hétfőn tartják rendkívüli tanácskozásukat Brüsszelben. Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA, illetve az Európai Tejtanács erre az eseményre időzítve szervez tüntetést, amelyen várhatóan több ezer gazdálkodó vesz részt. Közölték, hogy a NAK brüsszeli irodája segítette megszervezni azoknak a magyar tejtermelőknek a kiutazását, akik a tüntetésen az európai gazdákkal közösen kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét súlyos helyzetükre - a helyzet komolyságáról itt olvashat bővebben.

A közlemény idézi Győrffy Balázst, a Nak elnökét, aki szerint az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó miatt kialakult túlkínálat komoly kihívás elé állítja a tejágazatot, a drasztikusan alacsony felvásárlási árakat a magasabb támogatás messze nem tudja ellensúlyozni. A kamara ezért kiemelt feladatának tekinti, hogy lépéseket tegyen a problémák megoldására. Győrffy Balázs emlékeztetett rá, hogy már a visegrádi országok agrárkamaráinak májusi ülésén javaslatokat fogalmaztak meg a tejpiaci helyzet kezelésére.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a NAK és a gazdademonstráció szervezésében részt vevő COPA alelnöke szerint a tejtermelők többek között az uniós politika áldozatai. Brüsszelnek komoly felelőssége van az embargós helyzet kialakulásában, ezért a termelők jogosan várják el az Európai Uniótól, hogy tegyen lépéseket a piaci zavar felszámolása érdekében. A tejpiacon most tapasztalható problémák kezelésére szolgáló eszközöket ugyanis az EU kivezette, ezek helyett nincsenek új szabályozók, a Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszere nem alkalmas a helyzet rendezésére - mutatott rá.

A COPA (Európai Farmerek Szövetsége - Committee of Professional Agricultural Organisations), és a COGECA (a Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége - General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) jelenleg mintegy 30 millió gazdálkodó érdekképviselete. A két szervezet COPA-COCEGA néven egyesült. A COPA-nak 60 tagszervezete van az Európai Unió országaiban, és 36 partnerszervezete más európai országokban, így Izlandban, Norvégiában, Svájcban és Törökországban. A COGECA 35 agrár-érdekképviseleti szervezetet tömörít.