Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New York Timestól a Bloombergen át a BBC-ig a világ számos nagy sajtóorgánuma tudósított a tegnapi budapesti tüntetésről. A cikkek magyar és külföldi szerzői több tízezer embert láttak az utcán és hangsúlyozzák, hogy ez az első eset, amikor miden parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus ellenzéki erő együtt vonult az utcára.

Minden cikk kitér Magyarország gazdasági helyzetére, megemlítik, hogy a forint 15-16 százalékot gyengült az euróval szemben június óta, illetve, hogy miközben az országnak égetően szüksége lenne az IMF és az EU anyagi támogatására, kétséges a velük folytatott tárgyalások kimenetele.

Sötét árnyékot vet a gazdaság

A BBC tudósítója, Nick Thorpe írásának elején megjegyzi, hogy az EU és az USA is az új alaptörvény visszavonására szólította fel a magyar kormányt, és hogy a vita kétségessé tette az új EU/IMF megállapodás megkötését. Ez nélkülözhetetlen a piaci bizalom visszaszerzéséhez - teszi hozzá.

A szerző külön bokszban megjelenő magánvéleménye szerint a Fidesz kezében van ugyan a parlamenti képviselői helyek 68 százaléka, de az utca immáron az ellenzéké. Szinte minden nap újabb és újabb demonstrációk voltak a kormány politikájának egy-egy eleme, köztük a gazdaságpolitika ellen - folytatja. Ugyanakkor a Magyarországot fenyegető gazdasági válság árnyékot vet mind a kormányra, mind a tiltakozókra.

A Fidesz egymillió új munkahely teremtésének ígéretével nyert a 2010-es választásokon, ám a növekedés serkentésére tett kísérletei eddig hiábavalónak bizonyultak. Eközben a közhangulat és az ország adósságbesorolása romlik, gyengül esélye a külföldi tőke becsalogatásának, illetve a munkahelyteremtésnek - ad képet Magyarországról a BBC tudósítója.