Az osztrák liberális napilap hétfői számában megjelent kommentárban az olvasható, hogy akár egy kísérleti laborban, úgy figyelhető meg Magyarországon, hogy milyen az élet egy jobboldali populista kormány vezetése alatt. A szerző, Gregor Mayer szerint Orbán Viktor kormányfő dönt lényegében mindenről, a pozíciókról és a pénzosztásokról egyaránt. A szerviliseket megjutalmazzák, az elhajlókat megbüntetik.

A jobboldali populizmus Magyarországon a nagy szólamokat, a vezetők és a bennfentesek gazdagítását jelenti - véli a szerző, aki szerint Magyarországon a felsőbbrendű gondolkodás, a szolidaritás hiánya uralkodik, a fiatalok kivándorolnak, a politikai alternatívák kihalnak. Senki nem tudja elképzelni, hogy mi következik Orbán Viktor után - olvasható a véleménycikkben.

Az illiberális Kelet

Karl-Peter Schwarz, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német lap hírmagyarázója Az illiberális Kelet című írásában kiemelte, hogy a "félelem, a bizalmatlanság és a stagnálás mai Európájában" elképzelhetetlen az a hangulat, amely az ezredforduló idején jellemezte a visegrádi országokat. Akkor a "visszatérés Európába" hangulata volt meghatározó, a kommunizmustól megszabadult országok az önrendelkezés lehetőségét, biztonságot és növekvő jólétet vártak a NATO- és az EU-csatlakozástól.

Néhány év múlva azonban az "európai projekt" elkezdett veszíteni vonzerejéből, és a választók egyre inkább hajlottak arra, hogy "megbüntessék az Európa-párti eliteket". A migrációs válság révén ez a folyamat jelentősen felerősödött - írta a FAZ szerzője, megjegyezve: a visegrádiak kormányai tudják, hogy bírják a lakosság többségének támogatását, amikor elutasítják a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztását szabályozó kvótákat.

Karl-Peter Schwarz a többi között hozzátette, hogy természetesen nagy különbségek vannak a lengyel katolikus "nacionalisták" és a szlovák "baloldali populisták", a "konzervatív" Fidesz és Andrej Babis cseh vállalkozó pártja között, azonban a magyar szocialisták, a lengyel liberálisok és a cseh és szlovák konzervatívok veresége azt mutatja, hogy a visegrádi országokban a pártok esélye a sikerre olyan mértékben csökken, amilyen mértékben azonosulnak az EU-val.

A szerző kiemelte, hogy a domináns kelet-közép-európai politikai áramlatok nem jelentenek "akut veszélyt" a demokratikus rendszerre, "éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, egyfajta radikális demokratizmus érvényesül", amely tudomásul veszi, hogy felemelkedése "jogállami járulékos károkkal" jár. Ez a "többségi önkényuralom" a "fent lévők" - az EU és a vele szövetséges hazai elitek, a bankok és a külföldi tőke - ellen irányul, de nem ritkán az "alul lévők" - romák, migránsok és más etnikai, vallási vagy szexuális kisebbségek - ellen is, s a reformok és modernizáció iránti igény helyére egy "nemzeti és társadalmi protekcionizmus" lépett - írta a FAZ szerzője.

Úgy vélte, Orbán Viktor magyar kormányfő találóan jellemezte ezt az új korszakot, amikor a hagyomány, a hazafiság, az erkölcs, a vallás és a család nevében bejelentette a liberalizmus végét és az "illiberális demokrácia" kezdetét.