A KSH írásban ígérte meg az Eurostatnak az őszi edp-notifikáció során, hogy a legközelebbi, 2018 tavaszán esedékes körben az Eximbankot már az államháztartáson belülre számolja el - értesült a portál.

A Portfolio információi szerint a magyar statisztikai hatóságok egyúttal egyeztetést kezdeményeztek az Eurostattal annak érdekében, hogy pontosan beazonosítsák az átsorolás pontos hatását az államháztartási adatokra (költségvetés és államadósság) és egy sor technikai kérdésre konszenzusos választ találjanak, mint például a swap ügyletek beértékelése, vagy hogy melyik évtől kezdődően kell végrehajtani az átsorolást. A döntést egyik fél sem kommunikálta nyilvánosan. Az Eurostat a portál megkeresésére azonban közvetetten gyakorlatilag megerősítette az információkat.

Az Eximbank államháztartáson belülre történő sorolása alaposan átírja majd a GDP-arányos adósság múltbéli számait. Az a helyzet állhat elő, hogy megugrik a magyar adósságráta, lehet olyan év, amikor nem csökken az államadósságráta és a csökkenés üteme is látványosan kisebb lesz.

Mivel 2015-ben látványos volt az Eximbank külső forrásállományának növekedése, a felülvizsgálat nyomán 2014-ről 2015-re 0,05 százalékkal emelkedik az adósságráta. Ebben az évben tehát utólag nem valósul meg az Orbán-kormány áhított célja, az államadósság csökkenése.