Rosszul állunk a régiós versenyben, a nem szokványos gazdaságpolitika és a gyenge növekedési kilátások kifejezett versenyhátrányt jelentenek Magyarország számára - összegezte a bankrendszer helyzetét Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos munkatársa a GKI Gazdaságkutató mai konferenciáján. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ha valahonnan kivonnak banki forrásokat, az Magyarország lesz.

Várhegyi kiemelte: a végtörlesztés a banki különadóval együtt olyan áttételes hatást eredményez, ami aláássa a befektetői bizalmat. A szakember fontosnak tartotta a bankoktól eddig érkezett jelzéseket is. A Raiffeisen "egyelőre marad" Magyarországon, a Fitch pedig a nyugati anyabankoktól érkező finanszírozását látja a legnagyobb kockázatnak. Mindez azt jelenti, hogy szükség volna a 2009-es bécsi egyezmény felújítására - ebben a nyugat-európai bankok vállalták, hogy szinten tartják régiónkban hitelállományukat.

Az egyezmény megújítását az EBRD vezető közgazdásza ugyan szorgalmazza, de a jelek szerint nincs rá fogadókészség a bankoknál. Ha lenne is ilyen megállapodás, akkor - véli Várhegyi - Magyarország épp a durva bankellenes politikája miatt kimaradhatna belőle.

A szakember szerint várható, hogy folytatódik a banki forráskivonás, ami hitelszűkítéssel jár együtt. Ez a gazdaság összehúzódását, tartós recessziót eredményez.

A Pénzügykutató szakértője szerint bizalomerősítő lépésekre van szükség, politikai és gazdaságpolitikai korrekciókkal. A politikai
korrekciók közé tartozna az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogosítványainak helyreállítása, a hatékony monetáris politika és a monetáris tanács tagjainak kormánytól való függetlenségének biztosítása. A gazdaságpolitikai korrekció alatt a kutató a befektetői bizalom helyreállítását érti az IMF-megállapodás révén, továbbá vissza kellene vonni a befektetőket elriasztó intézkedéseket, azaz az ágazati különadókat, a végtörlesztést és a plázastopot.