A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú márciusi átlagot (52,1) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,5 pont) - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A jelek szerint a válaszadók az erős előző hónaphoz (a februári mutató 59,4 pont lett) képest visszafogottabb, még mindig kedvező folyamatokról számoltak be. Az index értéke most némileg csökkenve visszatért a közelmúltban gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz.

A 2017 március havi index 3,4 százalékponttal alacsonyabb a februári (59,4 pont) értéknél, és az elmúlt egy hatodik év legmagasabb értéke. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a márciusoké 52,1). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél magasabb volt (53,5). Az idei érték így átlag feletti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenkilencedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta öt alkalommal volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már kilencedszer. Az index értéke alacsonyabb lett februárhoz képest, és közelebb került az 50 pont ponthoz, de ezzel is a második legmagasabb márciusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség mutatója csökkent februári értékéhez képest, de a pozitív tartományban maradt. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb márciusi adat, nem sokkal meghaladva a 2012-es és 2015-ös értékeket.

A beszerzési árak indexe csökkent, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a tizenegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb márciusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke némileg csökkent februárhoz képest, de jócskán 50 pont fölött maradt, így huszonegy hónapja folyamatosan jelzi a behozatal mennyiségének növekedését. Az exportindex is kicsit csökkent az előző hónaphoz képest, de a pozitív tartományban maradt. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már húsz hónapja tart.

Ebben a hónapban acél, acéllemez, alapanyagok, alumínium, DAP, fémtermékek, horgany, MAP, ötvöző és bányászati anyagok (koksz), papír, PVC feldolgozáshoz lágyítók, réz, savópor, színesfém, tej, tejpor és textil kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle félkésztermékből, fűrészáruból, kavicsból, lágyítóból, tojásból és vákuumöntéshez használt szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.