Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A HM gondoskodik a hadfelszerelési anyagok összeállításáról - írta a minisztérium, hozzátéve: a Magyarország részéről felajánlott lőszerek valós támogatást jelentenek, a Magyar Honvédség harckészültségét pedig nem befolyásolják.

A közleményben kiemelték: az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése Irakban már a keresztény közösségeket és más kisebbségek létét fenyegeti. A szélsőséges szervezet előretörése aláássa a teljes régió biztonságát. A NATO és az EU tagállamai ezért segítséget nyújtanak Irak kormányának, valamint a Kurd Autonóm Régiónak Irak egysége, szuverenitása és területi integritása érdekében.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg az egyes állami tulajdonú ingóságok Iraki Köztársaság demokratikus kormányának történő térítésmentes átadásáról szóló kormányhatározat. Ennek mellékletében 15 sorban sorolták fel a honvédelmi tárca által átadandó tételeket. Ebben van a többi között több millió töltény, több ezer aknalőszer, páncéltörő- és ágyúlőszer is.

Az Iszlám Állam június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén, és ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken "kalifátust" kiáltott ki. Az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el lakhelyükről az IÁ harcosai, és az évek óta vallási erőszak sújtotta Irakban eddig viszonylag a béke és stabilitás szigetének számító autonóm kurd tartomány ellen is harcot indítottak.

Korábban Szijjártó Péter, a külügyi tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány határozottan elítéli az észak-iraki keresztény közösség elleni esztelen erőszakos, a közösség megsemmisítésére irányuló szélsőséges akciókat. Közölte azt is, hogy a minisztérium egy segélyszállítmány összeállításáról is döntött, ennek a helyszínre juttatásában az Egyesült Államokkal működnek együtt.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter augusztus 10-én a Twitteren közölte, hogy a magyar kormány mintegy 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak. Hétfőn ugyanitt bejelentette, hogy a magyar humanitárius segélyszállítmány első része megérkezett az iraki Erbílbe.