Az elmúlt hetekben a Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez került a külföldi polgári hírszerzéséért felelős Információs Hivatal (IH) felügyelete. A IH formálisan Orbán Viktor miniszterelnök felügyeli, ám a napi szintű ügyek intézése a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra, vagyis Lázár Jánosra hárul. Lázár az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén több alkalommal is elmondta, hogy az IH közvetlen felügyelete egyrészt részbeni profilváltást is jelent, illetve a Cég pénzügyi megerősítését.

Célkeresztben a magánbefektetők

Az Információs Hivatal felderítő tevékenységének új iránya az ország pénzügyi-gazdasági biztonságának garantálása, az ehhez szükséges információk beszerzése lesz - olvasható a bizottság jegyzőkönyvében. Lázár szerint "egy olyan országban élve, amelynek adóssága 2010-ban 80 százalék felett volt, ma 80 százalék alatt van, de többségében külföldi magánszemélyek, magán befektetőtársaságok hitelezik, nem államközi hitelekkel, hanem magánhitelekkel, úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy a világban, keleten és nyugaton egyaránt gazdasági értelemben mi történik". "Azt kell mondjam önöknek, hogy a mi kormányunk meggyőződése szerint a legfontosabb kérdés az ország pénzügyi-gazdasági biztonsága, és az Információs Hivatalnak kutyakötelessége, és feladatul kell neki szabni világosan és egyértelműen, hogy ehhez minden háttérinformációt megadjon az adott nemzetközi gazdasági környezetben, legyen szó akár keletről vagy legyen szó akár nyugatról" - fogalmazott Lázár a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 11-i ülésén, ahol a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bemutatta az IH új főnökét, a katonai hírszerzéstől érkező Pásztor István dandártábornokot.

Lázár az új kémfőnök bemutatásakor azt is elmondta "Magyarország jelenlegi nemzetbiztonsági helyzete és az európai gazdasági környezet és az Európai Unió gazdasági helyzete miatt különösen fontos minden olyan információ, amely Magyarország pénzügyi-gazdasági stabilitását elősegíti, ezért az Információs Hivatal tekintetében újabb és újabb kihívások tornyosulnak a szolgálatban dolgozó kollégák elé."

Az államtitkár nem nevezte nevén a magánbefektetőket, de közismert, hogy a magyar államkötvények legnagyobb külföldi vásárlója a Franklin Templeton Investments befektetési alap. Összességében a Templeton különböző alapjainál mintegy 2000 milliárd forintnyi magyar állampapír volt az első féléves adatok szerint (forintban és devizában denominált egyaránt), ami az ÁKK adatai szerint június végén a 20 084 milliárd forintnyi teljes magyar államadósság durván tizedét jelentette. Bár Lázár nem utalt rá, de egyértelmű, hogy az IH feladatai közé kerül az IMF-fel és EU-val folyó hiteltárgyalások figyelemmel kísérése is.

Figyelnek a gáztárgyalásokra is

Két héttel később Lázár a saját meghallgatásán már arról beszélt a bizottságban, hogy az ország pénzügyi függetlenségének a biztosítása különleges figyelmet, fokozott munkamennyiséget jelent a jövőben is az IH számára. Jelezte, ezért javaslatot tesz arra, hogy az IH a szükséges pénzügyi eszközöket "az új típusú feladatokhoz" megkapja - erről már az MTI tudósított. Utalt arra, hogy az IH költségvetése 7,5-8 milliárd forint között mozgott az elmúlt években. Ez szavai szerint a jelenlegi tevékenységet fedezi, de ha magasabb színvonalú munkát és komolyabb teljesítményt várnak el a szervezettől, akkor ahhoz több pénzre lesz szükség. Hozzátette: magasan képzett munkaerőre van szükség, és technikai-technológiai fejlesztés is szükséges.

Elmondta azt is, az IH kiemelt feladatai között szerepel az ország energiabiztonságára való különleges odafigyelés. Ezzel összefüggésben Magyarország egyik legsúlyosabb kérdésének mondta, hogy 2015-ben lejár az ország gázbeszerzési szerződése.  A 2013-as költségvetés tervezete - egyelőre - még nem tükrözi a kiemelt figyelmet: a 720 fős hivatal kiadásaira 7,6 milliárd forintot különítettek el, ami 200 millióval el is marad az ideit kerettől, vagyis kiadások reálértéken még csökkennek is.  Az IH a létszámát tekintve a legkisebb titkosszolgálat, de a büdzséjét nézve sem a legerősebb.)

Lázár János fontos kérdésének mondta még az IH nemzetstratégiai feladatait. Közölte, a kettős állampolgárság bevezetése komoly feladatot és felelősséget jelent a nemzetbiztonsági szolgálatok számára, hiszen magyar állampolgárok érdekeit kell a határon túl védeni, a környező országokkal való partneri viszony tiszteletben tartása, megtartása és építése mellett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2014-re várhatóan a jelenlegi 320 ezerről) 500 ezerre nő a Kárpát-medencében a határon túl élő magyar állampolgárok száma, és ez komoly többletfeladatot és felelősséget ró az IH-ra.

A magyar titkosszolgálatok létszáma és költségvetése 2013-ban
Létszám (fő)Kiadások (milliárd forint)Felügyeleti szerv
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat206115,5Belügyminisztérium
Alkotmányvédelmi Hivatal11807Belügyminisztérium
Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat81510,3Honvédelmi Minisztérium
Információs Hivatal7207,6Miniszterelnökség
Forrás: költségvetési tervezet