Az EU és Ukrajna között várhatóan megszülető szabadkereskedelmi megállapodás eredményeként az árukereskedelemben nagyrészt megszűnnek vagy jelentősen csökkennek a vámok és más korlátozások. A megvalósuló, szinte teljes piacnyitás kedvező lesz Magyarország számára, hiszen Ukrajna - a felhasználásra kerülő import termékek forrásaként, valamint a magyar áruk felvevő piacaként - fontos partnerünk: 2010-ben a magyar kivitel értéke csaknem 1,5 milliárd eurót, az importé pedig 660 millió eurót tett ki - derül ki Martonyi János külügyminiszter Szabó Vilmos szocialista országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

A szolgáltatásnyújtásnál és a vállalkozások letelepedésénél is jelentős, kölcsönös liberalizáció valósul majd meg, valamint megnyílik az ukrán közbeszerzések piaca. Ukrajna oltalmat biztosít az EU több mint 3000 védett földrajzi eredetjelzője (köztük : szalámi, pálinka, magyar borok) számára. Mindez új üzleti lehetőségeket jelenthet és, hozzájárulhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez - írta Martonyi.

Véleménye szerint magyar szempontból különösen fontos, hogy a megállapodás szigorú elő írásokat tartalmaz majd az energetikai termékek (így a gáz és az áram) kereskedelmével kapcsolatban is, ez növeli az ellátásbiztonságot. Kötelezettségeket irányoz elő az energetikai szállítások és tranzit folyamatosságának biztosítása céljából és szabályozza a vezetékekhez való hozzáférés feltételeit. Vita esetén gyorsított eljárás keretei között lesz lehetőség a problémák rendezésére. A megállapodás várhatóan megtiltja a kettős árszabás alkalmazását, ami a tisztességtelen verseny kiküszöbölését jelenti.

A szabadkereskedelmi tárgyalások tervezett idei lezárását követően születhet majd döntés a megállapodás (az Ukrajnával kötendő társulási megállapodás részeként történő) aláírásáról - olvasható a miniszteri válaszban. A majdani hatálybalépéshez pedig szükség lesz az Európai Parlament jóváhagyására is.