Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez ugyan jobb az előző havi 49,9 pontnál, de csak alig. Az 50 pont azt jelenti, hogy nincs változás

A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú augusztusi átlagnál (52,3 pont), és az elmúlt három év augusztusainak átlagánál (51,9 pont). Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években. Az idei érték a negyedik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt júliushoz képest.

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, és hathavi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi második hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer sem volt alacsonyabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe enyhén emelkedett, és a mostani így a kilencedik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkültek. Az idei augusztusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig öt hónapnál járunk.

A foglalkoztatottsági index e havi érték további növekedést jelez. Értéke magasabb lett júliushoz képest, és a harmadik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból szűkülést tapasztalunk.

A beszerzési árak indexének értéke csökkent, és csökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után első hónapja csökkennek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb augusztusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, és hathavi bővülés után másodszor jelzi az import mennyiségének csökkenését. Az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni. Az index értéke ez esetben ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50,pont alatt maradt. Hat hónapos bővülés szakadt meg ezzel, hogy továbbra is szűkülést jelezzen, 2014 decembere után ismét.