A GKI kedvezőtlen prognózisa után egy jó hír is jött a magyar gazdaságról: az MLBKT által számított Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 54,9 pont lett, ami a feldolgozóipari termelés élénkülését jelzi. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenöt hónapja tart már a bővülés.

A korábbi októberekkel összevetve az idei érték nagyobb a hosszú távú októberi átlagnál (52,0), és felülmúlja az elmúlt három év októberének átlagát (51,2) is. A képet árnyalja, hogy a felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent szeptemberhez képest, ám a foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben  kilencszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt
három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvankét hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, és az ütem erősebb lett. Az idei októberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hét hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mért az MLBKT, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.