Magyarország a hatodik olyan ország, ahol bejegyezték az orosz állami nukleáris energetikai vállalatcsoport, a Roszatom globális hálózatának marketingirodáját. A társaság közleménye szerint az új iroda feladatai a Roszatom magyarországi üzleti fejlesztéseihez kapcsolódnak, egyebek mellett felel majd a magyar vállalatokkal folytatott nukleáris energetikai együttműködés fejlesztéséért mind a folyamatban lévő, mind az új projektekben, az orosz atomipari vállalatok érdekeinek képviseletéért, illetve a magyar cégek bevonásáért a Roszatom globális beszállítói hálózatába. A fióktelep vezetője Bács Zalán lett, aki idén márciusban távozott az MVM Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettesi posztjáról.

Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese szerint a magyar-orosz atomenergetikai együttműködés múltja, a magyar szakemberek tapasztalata szilárd alapot nyújt a "kölcsönösen előnyös együttműködés új irányokban" való fejlesztésére. Az atomenergia békés célú felhasználásának jegyében folytatott magyar-orosz együttműködés jelenlegi egyik elsődleges feladata, hogy a Roszatom részt vegyen a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítésére irányuló tenderen - amit a korábbi hírek szerint az év végén, jövő év elején ír majd ki a kormány.

Komarov júniusban úgy fogalmazott, hogy a műszaki mellett finanszírozási megoldást is nyújtana az orosz atomenergia-cég a paksi bővítéshez, akár a teljes finanszírozás formájában is. Csehországban a Roszatom a Skodával közösen indult a temelíni atomerőmű bővítését célzó tenderen, amelyen már idén döntés várható. A két cég alapította konzorcium ott egy klasztert hozott létre a lehetséges beszállítóknak, amelyek 60-70 százaléka cseh lehet. Magyarországon a jelenlegi információk alapján ennél valamivel alacsonyabb, de így is legalább 30 százalékos arányban juthat hazai beszállítókhoz a beruházás költségvetése.