Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány továbbra is úgy csinál, mintha az amerikaiak által belengetett korrupciós ügyekről semmit sem tudna és semmit sem tehetne addig, amíg az amerikaiak nem adnak konkrétumokat - erről tanúskodott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (aki mellesleg a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt felügyelő miniszter is) szerdai, kormányülést követő sajtótájékoztatón hangoztatott válaszai, és ezt próbálta Orbán Viktor miniszterelnök is bizonygatni Brüsszelben újságíróknak.

A miniszterelnök az Eurológus kérdéseire, illetve az MTI tudósítása szerint Brüsszelben azt mondta, egyrészt, hogy lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak. Másrészt arról is beszélt, hogy itt egy elvi kérdésről van szó, és nem arról, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket tiltottak ki egy másik országból. Arról van szó - mondta a miniszterelnök -, hogy aki állít, annak kell megneveznie az érintetteket. Ehhez még azt is hozzátette, hogy Magyarországon zéró tolerancia van, ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben.

Neveket márpedig nem ad ki az USA!

Ehhez képest André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője pénteki sajtótájékoztatón - amely szinte párhuzamosan zajlott Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójával - újságírói kérdésekre válaszolva többször hangsúlyozta, a neveket az amerikai törvényekben megfogalmazott személyiségi jogokra hivatkozva nem fogják kiadni. Ez a magánszemélyek és az USA nagykövetsége közötti ügy, az csak az USA-ra és az adott személyekre tartozik. Ha ezeket a személyes adatokat kiadnák ezzel az USA a bécsi egyezmény diplomáciai kapcsolatokról szóló szabályait is megsértené - jegyezte meg.

Ugyanakkor ez alkalommal is hangsúlyozta, ezt az ügyet még ennyire sem kommunikálták volna a nyilvánosság felé, ha nem jelenik meg az az ominózus kirobbantó cikk a Napi Gazdaságban. A korrupció viszont, amit a magyar kormány felé is jeleztek, már más kérdés, a korrupció visszaszorításában szívesen együttműküödik Magyaroszággal az Egyesült Államok.

A korrupcióra kellene összpontosítani

Goodfriend megjegyezte, hogy el kellene mozdulni arról a pontról, hogy a konkrét személyek kilétét próbálják meg kitalálni és inkább arra kellene koncentrálni, hogy a két ország együttműködve hogyan tudná a korrupciót visszaszorítani. Többször hangsúlyozta azt is, hogy az USA a nyílt párbeszéd híve, szívesen fogadja az őszinte kritikát, hiszen ez a demokrácia része.

Az ideiglenes ügyvivő emellett azt is hangsúlyozta, hogy a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései váltották ki, hanem azért rendelték el, mert az éritettek korrupciós tevékenységben vettek részt az USA tudomása szerint. Ezért Goodfriend azt is hangsúlyozta, hogy a kormánytól az USA nem kérte, hogy indítsanak ezen személyek ellen vizsgálatot.

Azt is határozottan állította, hogy a magyar kormánynak az USA szerint minden olyan infromáció a kezében van, és minden olyan információforrás a rendelkezásáre állt, amelyek alapján kivizsgálhatná a nagykövetség által is jelzett problémákat.

Aggasztó trendek

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Magyarországon kibontakozó trendek aggasztják az USA-t. Magyarországra korábban sokan felnéztek és jó példaként emlegették a redszerváltozás kapcsán - például, hogy az átmenetet is sikerült békés úton véghez vinni - az elmúlt években az országról szóló jelentésekből viszont egy egyre gyorsabban romló, negatív trend kezd kirajzolódni. Az ügyvivő megerősítette, hogy ez az ügy sem pusztán a korrupcióról szól: a közügyek átláthatósága, a jogállam működése, a fentarthatóság, a sajtószabadság, a civil társadalom ügye is aggodalomra ad okot. Az USA nem szeretné, ha ez folytatódna, meg szeretné ezt állítani és ehhez szeretne segítséget nyújtani - hangsúlyozta.

Zavaró tényezők

A magyar-orosz viszony is előjött a kérdések között, amelyre válaszolva elmondta: azzal önmagában nincs semmi gond, ha egy ország keresi a partnerségi együttműködést Oroszországgal, hiszen egy fontos szereplője a világnak - az USA is több dologban keresi az együttműködés lehetőségét Oroszországgal. Magyarország esetében azonban vannak zavaró tényezők: ezek között a paksi bővítésről szóló döntés átláthatatlanságát, a Déli Áramlattal kapcsolatos igen megengedő álláspontot említette. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarországnak nem csak az energiaszállítási útvonalakat, hanem az energia forrásait is diverzifikálnia kellene, hogy csökkentse a függőségét. Az Oroszországgal szemben képviselt állásponttal kapcsolatban pedig arra emlékeztetett, hogy Magyarország is támogatta az EU döntését Ukrajna ügyében, egyetértett az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal.

Magyarország NATO-ban nyújtott teljesítményével kapcsolatban viszont elismerően nyilatkozott: Magyarország NATO-szövetségesként kiváló teljesítményt nyújt, a katonai együttműködés kitűnő.