Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eljutottunk odáig, hogy az MVM ma már a legnagyobb nemzeti tulajdonú cég Magyarországon, a magyar cégek között a negyedik legnagyobb, míg közép-európai összevetésben a huszonötödik legjelentősebb vállalatcsoportról beszélhetünk - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Paks II-vel kapcsolatban várhatóan 2018-ban elkezdődnek a munkálatok, 2025-ben pedig elindulhat az energiatermelés is.

Az EU által komoly fenntartásokkal kezelt Déli Áramlat gázvezetékről elmondta: a magyar fél abban érdekelt, hogy a beruházás terv szerint elkészüljön. Hozzátette: vannak olyan kérdések, amelyeket még tisztázni kell, de ezek főként az Európai Unióval, illetve a többi résztvevő országgal - Szerbiával vagy Bulgáriával - kapcsolatosak. A hazai projekt jelenleg az engedélyeztetés elindításánál jár, az első kapavágás akár fél éven belül megtörténhet, de azt szeretnék, hogy 2017-re már át is adhassuk a magyarországi szakaszt. Az új, Magyarországot Szlovénia helyett Ausztria felől elhagyó nyomvonal sokkal kedvezőbb hazánk számára, mert így az MVM-nek lehetősége lesz egy olyan eszközparkot kialakítani, amely a meglévő gázvezetékek és tárolói kapacitások kedvezőbb felhasználását tenné lehetővé. Ezáltal pedig Magyarországon egy jelentős forgalommal bíró regionális gáztőzsde üzemelhetne Baji szerint, aki emlékeztetett rá, hogy az új nyomvonal részben azonos a korábban tervezett, de azóta elvetett Nabucco vezeték vonalvezetésével.

Az MVM terjeszkedési tervei kapcsán úgy fogalmazott: keressük a régióban azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a magyar energetikai szerepvállalás bővülhet. A térségből a német vagy olasz tulajdonú multinacionális cégek egy része kivonult, és azok elsősorban saját piacaikra koncentrálnak. Az ő szerepüket nagyon szívesen átvállalja az MVM Csoport, különösen ha olyan szinergiák vannak egy-egy ilyen üzletben, amelyek az állami vagyon hatékony felhasználását szolgálja. Ilyen volt az E.On gázüzletágának megvétele vagy az RWE-csoporttól megvásárolt Főgáz-részesedés. De folyamatban vannak további tárgyalások más multinacionális cégekkel, amelyek értékesíteni kívánják részesedéseiket. Az MVM-nek van arra lehetősége, hogy a régióban határozottabb szerepet vállaljon - mondta Baji.

A hosszú távú gázvásárlási szerződés kapcsán arról számolt be, hogy folynak a tárgyalások az orosz féllel. "Az a célunk, hogy a Gazprom és a magyar fél között olyan kölcsönös előnyökön alapuló szerződés jöjjön létre, amely a magyar igényekhez igazodik és megfizethető árat biztosít." Baji nem zárja ki, hogy a Gazprom után a későbbiek folyamán más országok is földgáztárolási igénnyel fordulnak Magyarországhoz, "mi erre nyitottak vagyunk"

A társaságnál látnak lehetőséget a rezsicsökkentés folytatására: az MVM csoportnál bevezetett szigorú költséggazdálkodás és kiadáscsökkentés is azt a célt szolgálja, hogy a Magyarország versenyképességét tovább javító ipari rezsicsökkentés megvalósuljon.