Kevés az esély arra, hogy az EU Budapest szavazati jogának felfüggesztésével szankcionálná Magyarországot az alaptörvény körüli vita kapcsán - állítja a Financial Times online kiadásában vasárnap este megjelent írás. A szerkesztőségi véleménycikk emlékeztet ugyanakkor arra, hogy erős üzenetet kapott az Orbán-kormány, hiszen eddig csupán a Jörg Haider-féle Szabadság Párt osztrák kormánykoalícióba való 2000-es bekerülésekor merült fel az atombomba-szabály alkalmazása.

Az FT szerint ha az ügy el is jutna az EU minisztereiig, nem valószínű, hogy egyhangú döntésre jutnának arról, hogy Magyarország új törvényei sértik az unió alapelveit, továbbá a példátlan mértékű büntetésnek komoly a bumeránghatás-veszélye is. Utóbbi kapcsán a cikk emlékeztet a szombati több tízezres - más beszámolók szerint százezres, a BM közlése szerint pedig négyszázezres - kormánypárti tüntetésre is.

Az írás megjegyzi: a magyar miniszterelnök több olyan témában is meghátrált, ahol Brüsszel jogi szankciókat helyezett kilátásba. Ilyen például a jegybanki függetlenség ügye, amely bár nem alapvető uniós alapelv, mégis jogi kötelezettség. Jogos az az EU/IMF-követelés, hogy ezt legalább a pénzügyi segítség minimális előfeltételeként írja elő - szögezi le a cikk.

Az FT egyúttal arra is figyelmeztet, hogy ha az EU itt megáll, Magyarország veszélyes precedenst teremt. Ugyanaz ismétlődne meg ugyanis, csak nagyobb méretben, mint ami a médiatörvény ügyében egy évvel ezelőtt történt. Akkor - emlékeztet a lap - Brüsszel több technikai kérdésben változtatásokat kényszerített ki, de maga a törvény lényegében érintetlen maradt.

A cikk leszögezi: az úgy magyar alkotmányos rend komolyan aláaknázza a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, márpedig ezt a problémát a jegybanki függetlenség körüli módosítgatások nemigen fogják kezelni.

Az FT mindezek alapján arra a következtetésre jut, hogy a magyar kormánnyal folytatott vita a hasonló helyzetek kezelésére szolgáló uniós eszközök elégtelenségét jelzi. A Haider-ügy idején kilátásba helyezett fegyver bevetésének ingerküszöbe magas és hatásai is túl félelmetesek, vagyis egy fokozatosabb "válaszrendszer" kialakítására volna szükség, összekötve a tagországok demokratikus alapelvek iránti elkötelezettségének szisztematikus monitorozásával. Az EU jelenleg érthető módon el van foglalva az eurózóna válságával, de - figyelmeztet az FT - nem szabad szem elől tévesztenie az unió pilléreit jelentő alapértékek védelmét sem.