A kormány március 30-i határozatának megfelelően jelenleg zajlik a szakmai munka az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról. Kormánydöntés nincs az ügyben, jelenleg tárcaközi szakmai egyeztetések zajlanak arról, hogy mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös esetleg az utalvánnyal, Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés - olvasható a Nefmi sajtóközleményében.

Az érintett tárcák még ebben a hónapban megvizsgálják, hogy szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen milyen mértékben - a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében - az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

A vizsgálat alapelve, hogy mind az ellátásban részesülők, mind a támogatást nyújtó állam, mind a hazai kiskereskedelem szempontjából olyan hatékony és igazságos kifizetési rendszer jöjjön létre, amely biztosítja az állami támogatásokkal való visszaélések mértékének csökkenését, valamint, hogy az érintettek jól és életszerűen tudják felhasználni a szociális támogatásként kapott összeget. Kormánydöntés májusban várható az ügyben.

Mint ismert, az egy évvel ezelőtt tartott szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta azt, hogy aki szociális segélyt kap, azt részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja - írja a szociális ügyeket is felügyelő minisztérium

A kormány által indított Erzsébet-programban eddig több mint másfél millió munkavállaló választotta az Erzsébet-utalványt, és ma is élénk érdeklődés mutatkozik mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására.