Idén májusban év/év alapon 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene - adta hírül második becslését a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az öthavi forgalombővülés pedig 6,6 százalék volt.

Ez a mérés az új módszertan eredménye, 2013 júliusától ugyanis rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. Így az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai a fentiek miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival. Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közli a KSH, eszerint 2014. májusban 2,4 százalékkal nőtt a kiskerforgalom naptárhatástól megtisztítva. Míg így számolva az öthavi forgalombővülés 4,2 százalék volt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. májusban 730 milliárd forint volt, 40 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Májusban az országos kiskereskedelmi forgalom csaknem fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (46,8 százalék), egyharmada (34,6 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,6 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

A magyar kiskerforgalma sorozatban tizenegyedik hónapja bővül, a májusi, csaknem 5 százalékos erősödéssel pedig Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű növekedést érte el az EU-ban - értékelte az adatokat a nemzetgazdasági tárca. Az NGM szerint a háztartások fogyasztásának élénkülése többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, a foglalkoztatás rekordszintű bővülésének, a reáljövedelmek emelkedésének és a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. Mindez annak a jele, hogy hazánkban tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése - véli a szaktárca, amely szerint a kiskerforgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik.