A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A határ menti településekről több százan ingáznak naponta vagy hetente, de még többen vannak azok, akik családjukkal együtt már a szomszédban élnek. A burgenlandiakon kívül már nemcsak Bécsben, hanem Salzburgban és Grazban is akad olyan általános iskolai osztály, ahol a gyerekek harmada magyar, egyre többen kerülnek közülük ott középiskolába, illetve egyetemre is. Két éve ugyan a például Szombathelyről ingázó fiatalok száma csökkenni kezdett a politikai felhangoktól sem mentes eberaui (mogyorókeréki) eset után, de ennek hatása ma már alig érzékelhető. (A Szentpéterfától néhány kilométerre lévő osztrák falu iskolájába a beiratkozott 56 alsó tagozatos diák közül 30 magyar volt, miközben Ausztriában csak az részesülhet ingyenes állami oktatásban, akinek legalább ideiglenes bejelentett lakcíme van ott.)

A magyar diákokat ma már nemritkán toborozzák az osztrák kistelepülések, hiszen sokszor ettől függ iskolájuk megtartása. Több intézmény előképzést, nyelvoktatást is szervez, ingyen adnak tankönyveket, telente síoktatást. Sok az egyházi, alapítványi iskola, ezekre nem vonatkozik a lakcím szerinti kötelezettség, de rendszerint az állami fenntartásúakban is "megoldják a kérdést" a kinti magyarok, a rokonok vagy akár a munkaadók segítségével. Az ingázó diákok számát növelik azok a családok is, amelyek az ország keleti feléből érkeztek a nyugati határszélre és odaát dolgoznak.

A tanulókért folyó versenybe az elmúlt években több hazai település is beszállt, például akkor segítik a letelepedést − adnak olcsó építési telket −, ha a gyerek a helyi óvodába és iskolába jár. A garantált nyelvtudást kínáló ausztriai lehetőségeket persze nem könnyű "überelni", hiszen aki jól megtanul németül, az jó eséllyel kap majd ott állást.

Jó néhány szülőt korábban az tartott vissza a határon túli iskoláktól, hogy magyarországi folytatás esetén a gyerek nem tud majd megfelelni a követelményeknek. Ma már ez sem gond: egyre több az olyan munka nélküli magyar pedagógus, aki vállalja a hiányosságok pótlását. Akad olyan osztrák iskola, illetve település, amelyik ennek az anyagi terheit is magára vállalja.