A francia munkáltatói szövetség (MEDEF) üzleti találkozóján mintegy 10-12 Magyarországon jelen lévő, illetve Magyarország iránt érdeklődő francia cég képviselőjével folytatott megbeszélést az államtitkár. Ezek közül kiemelte a VINCI Construction építőipari vállalat vezetőivel tartott egyeztetést a párizsi közlekedés átszervezéséhez kapcsolódó infrastruktúra 10 milliárd eurós költségvetésű, 10-15 évig tartó kialakításáról, amelyben fontos szerep juthat magyar cégeknek is. Ugyanezen vállalat mintegy 600 ezer új lakótelepi lakás építését tervezi, s ehhez mindenre kiterjedő költséghatékony megoldásokat keres. Az államtitkár szerint a Graphisoft tervező programjaitól kezdve az új innovatív anyagokig sok minden érdekelheti a francia céget, ezért közvetlenül eljuttatja a francia igényeket a magyar építészeti szövetségekhez, hogy tisztában legyenek a magyar kis- és középvállalatoknak felkínált lehetőségekkel.

Az államtitkár találkozott az Areva francia nukleáris óriáscég képviselőivel is, akik februárban írtak alá együttműködési megállapodást Budapesten az evopro magyar mérnöki irodával. Ennek értelmében a két vállalat sikeresen pályázhat majd a 2018-ban induló paksi beruházásban való részvételre.

"A tudás és a referenciák megszerzése után más országok nukleáris erőműveiben is tudunk majd lehetőségeket kapni ... A magyar ipar ezáltal exporttevékenységhez juthat" - mutatott rá Szabó László. Egyetlen ilyen szerződéssel be lehet kerülni a világ fősodrába - tette hozzá.

A magyar kormány kész segíteni

A Ceva Sante Animale, amely a CEVA-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. telephelyein több száz főt foglalkoztat Magyarországon, jelezte: komolyan gondolkozik azon, hogy az új állatgyógyászati terméküket magyarországi központi regisztrációval juttassák el Európa többi részére. A kormány kész ebben segíteni, "főleg, hogy ha a gyártás is Magyarországon fog történni, mert ezzel újabb munkahelyeket lehet létrehozni" - mondta az államtitkár.

Szabó László ellátogatott a toulouse-i űrkutatási központba (CNES), miután Magyarország februárban csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency, ESA). Az államtitkár szerint a csatlakozás "nagyon sok lehetőséget fog kinyitni" a magyar fejlesztések számára, már csak azért is, mert olyan tudományterületről van szó, amelyben nagy hozzáadott értékkel kell elkészíteni műszereket, azaz ezen a területen a tudás által "Magyarország a legnagyobb nemzetekkel versenyképes tud lenni".

Kiemelte, hogy magyar cégek már eddig is jelen voltak nagy űrkutatási projektekben, többek között műholdak landolásához szükséges eszközökkel. Öt magyar cég képviselője is elkísérte az államtitkárt Toulouse-ba, hogy az űrkutatási együttműködések kiszélesítéséről tárgyaljanak.

"Azáltal, hogy személyesen is megismernek minket és a csatlakozásnak köszönhetően komolyabb szereplőként tekintenek ránk, talán még több lehetőséget kapunk" - hangsúlyozta az államtitkár. "Noha nagy pénzügyi forrásokkal nem tudunk beszállni a projektekbe, a magyar mérnöki tudás és tapasztalat, és a már meglévő eredmények feljogosítanak minket arra, hogy teljes jogú szereplők legyünk az űrkutatásban" - tette hozzá.

Az államtitkár a találkozókon sok kérdést kapott az Oroszországhoz fűződő viszony kapcsán az európai energiaunióval és az ukrán válsággal kapcsolatos magyar álláspontot illetően. "Amint kifejtettük a véleményünket, megnyugodtak és kiderült, nagyon sok közös olyan pont van, amelyben együtt tudunk működni" - hangsúlyozta.

Már szeretnek minket

Az államtitkár este találkozik Matthias Fekl külgazdaságért, turizmusért és a külföldön élő franciákért felelős külügyminisztériumi államtitkárral, valamint Muriel Pénicaud-val, a Business France befektetés-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség vezetőjével. Szabó László arra szeretné felhívni partnerei figyelmét, hogy már az amerikai sajtó is nagyon vonzó helynek tekinti hazánkat. Példaként említette, hogy Magyarország a tíz, befektetésre legjobban ajánlott ország között van a Forbes gazdasági magazin két hete megjelent értékelése szerint. A mértékadó amerikai kiadvány a New Jersey állambeli Bretton Woods kutatóintézet listáját közölte, amelyen 46 ország gazdasági környezetét vizsgálva hazánk a 9. legjobb helyen szerepel.

"A kormány évek óta tartó makrogazdasági irányvonala kezdi meghozni az eredményeket ... Bízunk abban, hogy ez a hír terjedni fog a világban mindenhol" - mondta az államtitkár.

Elmondta, hogy Franciaország a harmadik-negyedik legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, 8-9 milliárd euró tőkeberuházással, Ausztria és Németország mögött. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány hat francia nagyvállalattal (Sanofi, Egis, Servier, Veolia, Schneider Electric, Le Bélier) kötött stratégiai megállapodást.

"Bízunk abban, hogy ez tovább tud növekedni, a franciák fel tudják venni a versenyt az osztrákokkal és a németekkel, új beruházásokat hoznak Magyarországra, új munkahelyeket teremtenek, és további kis- és középvállalkozások kapnak beszállítói pozíciókat a magyar ipar fejlesztése érdekében" - tette hozzá.