A főigazgató szerint több okra vezethető vissza az, hogy kevés a gyerekorvos Magyarországon. Az egyik az, hogy csökkent a társadalmi bizalom a gyerekorvosokban. Ezenkívül sok orvos - főleg a 30-40 éves korosztály - külföldre ment dolgozni, sokan pedig speciális területet választottak maguknak. Így vannak olyan részterületek, ahol jelentős orvoshiány alakult ki.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága készített egy belső felmérést a házi gyermekorvosok létszámáról. Ebből az derült ki, hogy körülbelül 1500 orvos van az országban, ám a betöltetlen praxisok száma százas nagyságrendű, az orvosok átlagéletkora pedig 60 év körül van.

Már a fővárosban is létezik olyan körzet, amely nincs betöltve, tehát a nagyvárosokat is eléri ez a folyamat - mondta Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában. Sok helyen felnőttekre specializálódott orvos látja el az alapellátásban a gyerekeket.

Sokat segíthet a jelenlegi rendszeren, hogy második éve működik az a központi rezidens keret, amelyet háziorvosi ellátásra lehet fordítani. A szakember szerint ez várhatóan pótolja majd az alapellátásból a hiányzó gyerekorvosokat.

A hálapénz megszüntetéséhez pedig közösen kitervelt, bizalomra épülő útkereséssel lehet eljutni a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint. Véleménye szerint ez részint pénzügyi, jelentős részben pedig szabályozási kérdés. Több olyan tabukérdésről kell beszélni, és konszenzusra jutni, amelyek a hálapénz mögött vannak. Ilyen tabutéma lehet Velkey György szerint az, hogy a hálapénz tulajdonképpen egyfajta díjtétel az egészségügyben dolgozók számára. Véleménye szerint a tiltás és a módszeres üldözés ugyanakkor rossz metodika lenne.