A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Korábbi lapszámunkban (Napi Gazdaság, 2012. augusztus 10.) még azt írtuk, hogy a túl magas kivitelezői árak miatt csúszik a beruházás. Legkorábban csak novemberre készülhetnek el az eredetileg tavaszra tervezett, később nyár végi átadásra módosult bérlakóházak, ám jelen állás szerint 2013 előtt szinte biztos, hogy nem lesz költözés. A csúszás okára egyelőre nincs magyarázat, mindenesetre úgy tűnik, hogy mégsem a túl drágán megajánlott kivitelezési költségek szabnak gátat az építkezés elindításának.

A szociális lakásáépítésre és a kapcsolódó közműhálózat, valamint út, kerékpárút és közvilágítás kivitelezésére a mérnökár alapján nettó másfél milliárd forint áll a kiíró rendelkezésére. Az első körös eljárásban ajánlkozók júniusban alaposan a határ fölé lőttek kalkulációikkal, az összességében legelőnyösebb ajánlat is nettó 2,046 milliárd forintról szólt. Ekkor még az építési költségen túl a vállalási határidőre és a garanciális időszakra megadott paraméterek is alakították a döntést, a későbbiekben ezeket az elvárásokat  − az építkezést például 150 napban − fixálta az ajánlatkérő, egyedül a kivitelezésre megajánlott költségre kihegyezve az elbírálást.

Nincs magyarázat

Az újabb körben is három pályázat között kellett volna megtalálni a nyertest. A műszaki egyeztetések után a Swietelsky Magyarország Kft. a Pannon Nívó Zrt.-vel közösen, a devecseri újjáépítést lebonyolító Veszprémber Zrt. pedig önállóan, de nagyjából hasonló összegből, a keretet mintegy 300 millióval túllépő, 1,8 milliárdból építette volna fel a lakóparkot, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. pedig mintegy 40 millió forinttal a keretösszeg alatt, 1,49 milliárdért vitte volna el a megbízást. Szerződéskötésre az ajánlattételi felhívás szerint augusztus 3-át tűzték ki, a nyertesnek pedig az aláírás másnapján kellett volna hozzákezdeni a kivitelezéshez, az időpontot azonban a közbeszerzést lebonyolító szervezet lemondta.

Az eredménytelenség magyarázatát, valamint az újabb eljárást firtató kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ a projekt kommunikációjáért felelős belügyi tárcától.

Hát nem éppen XXI. századi lesz?

Információink szerint egyébként a másfél milliárdos keretből − ebből 400 millió az infrastruktúra kialakítása − meglehetősen szerény, nem éppen XXI. századi műszaki tartalommal, de kihozható az építés, mindazonáltal akkor is kérdéses, hogy a feltételezések szerint zömmel egykori panellakókból kikerülő szociális bérlők mit kezdenek majd egy fatüzelésű kályhával, s a lesajnált panel kínálta élhető életterek helyett a sokkal kevésbé komfortos kialakítású belső terekkel. Energetikai hatékonyságról, fenntarthatóságról pedig szakértők szerint négyzetméterenként 300 ezer forintos kivitelezési ár alatt amúgy sem beszélhetünk.