A 2008 ősze óta tartó világgazdasági válság masszív többletbe fordította a magyar külkereskedelmet. A behozatal ugyanis a 2009-es nagy zuhanás után csak lassan talál magára, eközben a kivitel jóval kisebb zuhanást szenvedett el, majd a gyors kilábalás nyomán rendre felülmúlja az import dinamikáját.

A folyamat azonban 2012 második hónapjában megtört. A magyar export volumene idén januárban 5,8 nőtt, majd február csupán 1,1 százalék jött össze. Eközben az import az első havi 2,9 százalék után a másodikban 1,4 százalékkal nőtt. Mindezzel együtt a a külkereskedelem 2012. februárban euróban számolva jókora, 691 milliós aktívumot mutatott, kissé elmaradva az egy évvel korábbi 860 milliótól − derül ki a KSH részletes adataiból.

Romlott a cserearány

Az első kéthavi kivitel értéke 3867 milliárd forint (12 873 millió euró), a behozatalé 3541 milliárd forint (11 762 millió euró) volt. Idén január-februárban a forgalom forintban mért árszínvonala importban 9,9, exportban 6,8 százalékkal emelkedett az előző évihez viszonyítva, így a cserearány érdemben, 2,8 százalékkal romlott. Ebben az időszakban a forint a dollárhoz képest 13, az euróhoz mérten 9,4 százalékkal gyengült.

Látszik a Nokia visszaesése

A legfontosab terület, a gépek és szállítóeszközök volumene mindkét irányban némileg alatta maradt a 2011-esnek. Az árufőcsoporton belül több mint negyedével csökkent a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene, melyben szerepet játszott a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon kivitelének jelentős visszaesése (Nokia-hatás). E termékkör importja 2012 első két hónapjában alig változott, bár februárban már mérsékelt növekedést regisztrált a KSH.

Egyszámjegyű volt a volumennövekedés az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a közúti jármű mindkét irányú forgalmában, ugyanakkor az előző évi gyárbővítési beruházásoknak köszönhetően mintegy ötödével bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 12,8, illetve 5,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Míg a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene közel hatodával, a gumigyártmányé mintegy negyedével nőtt, behozataluk stagnált. A vas és acél, illetve a fém¬termékek exportvolumene számottevően, az importé átlag felett bővült, a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitele tizedével haladta meg 2011-es szintjét.

Nemcsak a hazai készletből fogyott a gáz

Az energiahordozók importvolumene stagnált idén. Bár januárban a kőolaj és földgáz behozatala csökkent, februárban az előbbi árucsoporté enyhén, az utóbbié az alacsony bázis miatt több mint harmadával nőtt. Az utóbbi oka, hogy tavaly februárban a belföldi igények kielégítése a hazai gázkészletekből történt.

Idén az első két hónapban az élelmiszerek, dohánytermékek kivitelének volumene 3,5, a behozatalé 7,9 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú forgalmában mérsékelt, az állati takarmánynál kétszámjegyű volumennövekedést regisztrált a KSH. Ezzel szemben egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a zöldségféle és gyümölcs import-, továbbá a tejtermék és tojás export- és importvolumenében.