A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Lakásépítő cégek, közvetítő hálózatok tulajdonosai a világban szétszóródva próbálják kamatoztatni tudásukat, a hírek szerint sikerrel. Az itthon maradók piaca ráadásul nemcsak nagyságrendekkel kisebb, de sokkal problematikusabb is a válság előttinél: korábban az egy hónap alatt eladott 100 ingatlanból egynél merültek fel gondok, most a havi hét-nyolc tranzakcióból öt súlyos probléma igényel megoldást. (Az építők már nem is vesződnek a gondokkal, miután egy-két kivétellel szinte mindenki bedobta a törülközőt.)

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa a külvárosra koncentrálva találja meg a számítását. Véleménye szerint a "szenvedő ingatlanozás" terepén működik a piac, a 8-9 millió forintos panellakások eladóit és vevőit az élethelyzetük megoldása hajtja. A területben van lehetőség és pénz, de nagy kitartást, szakértelmet és szorgalmat igényel, és óvakodni kell az irreális áron kínált lakásoktól. Balla úgy látja, lehet keresni a bankoktól "visszajövő" lakásokkal is, ha az ingatlanos elfogadja a korábbi jutalék 60 százalékát. A bérbeadás most valóban pörög, garanciát vállalni azonban nagyon nehéz az ügyfelek felé, sok a bizonytalan egzisztenciájú bérlő − tette hozzá a szakember.

Az Otthon Centrumnál (OC) ma már a bérletek is nagyobb szerepet kapnak − mondta lapunknak Kühne Kata ügyvezető igazgató. A társaságnál a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a kizárólagos megbízásokra, mivel ezeknél minden harmadik ügylet sikeres, míg az általános megbízások közül csak minden tizedik. Az ingatlanosoknak azonban legalább kétszer annyit kell dolgozniuk, mint öt éve, az ügyek bonyolultabbak, az ügyfelek pedig bizalmatlanabbak. Ha idén is összejön a 80 ezer tranzakció, akkor a nagy cégek túlélhetik az évet, a kicsik közül azonban sokan feladják majd tevékenységüket az ügyvezető szerint.

A bérlési boomból profitál a Duna House is, Rutai Gábor vezető elemző szerint ez ráadásul jó gyakorlóterep lehet a kezdő ingatlanosoknak. Ingatlanközvetítésből még mindig lehet pénzt csinálni, egyre többen fordulnak közvetítőhöz, a cégnél realizált hitelezési jutalék az utóbbi két hónapban másfélszeresére nőtt − tette hozzá az elemző. A lánc emellett − terjeszkedése részeként − már a kisebb településeken is irodákat nyit. Vannak lehetőségek a bérbeadásban, más ingatlanos tevékenységből azonban nem lehet megélni − fogalmazott lapunk kérdésére Beák Attila, a Beák és Társa Iroda tulajdonosa, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja. A független irodáknál − bevétel híján − inkább a tulajdonosnak kell "bevinni" a pénzt.