A KSH mai közlése szerint júniusban a kivitel 6,0, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva, míg volumenében az export 9,5 az import 9,3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérlegtöbblet júniusban 584 millió eurót tett ki, 79 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában. Az augusztus 7-én közölt első becslésében a KSH még 4,5 százalékos export és 3,8 százalékos import növekedést jelentett az euróban számolt adatok alapján, de nagyobb, 610 millió eurós mérlegtöbbletről adott hírt.

Jellemzően az importra vonatkozó statisztikákat emelte a KSH, ami összhangban áll a belső kereslet élénkülésével - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A külkereskedelmi egyenleg lassú romlása várható, így az aktívum az idén 5,4 milliárd euróra süllyedhet. A 2014-es választási év, annak minden jellemzőjével együtt: a reálbérek dinamikusan növekednek, emellett pedig a háztartási optimizmus is magasabb az elmúlt években regisztrált szintnél. A bértömeg óvatos becslések szerint is 6-8 százalékkal emelkedik, a beruházások felfutása szintén fűti a behozatalt.

A KSH nem csupán az utolsó hónap adatát vizsgálta felül, amiről mindössze előzetes becslés állt rendelkezésre, hanem egészen áprilistól érdemben csökkent az aktívum: áprilisban 629 millió euróról 537 millióra, májusban 410 millió euróról 291 millió euróra.

A kivitel növekedésében jelentős lefelé mutató kockázatot hordoz az orosz-ukrán konfliktus. A két országba irányult tavaly a hazai kivitel 5,5 százaléka. Jól jelzi az ipari kilátások romlását a beszerzésimenedzser-index (bmi) megbicsaklása, emellett az év vége a szezonális hatások, valamint a magas bázis miatt várhatóan szintén nem lesz olyan acélos - vélekedett a prognoszta.

Gabler Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető elemzője szerint az adatokból az is látszik, hogy a legnagyobb visszaesést az orosz, illetve az ukrán export mutatta, 20, illetve 15 százalékkal. Jelentősen felülvizsgálta az eddigi adatokat a statisztikai hivatal, az első fél évben 300 millió euróval lett kisebb a mérlegtöbblet, a tavalyiban pedig 453 millió euróval, "ami nem kis összeg" - mondta. A felülvizsgálatokra azért van szükség, mert a vámhatárok megszűnése óta nehéz mérni a forgalmat, egy-egy autógyár utólagos pontosítása is nagyot mozdíthat a számokon. A külkereskedelmi mérleg többlete 6,85 milliárd euró lehet idén, eddig 7 milliárdot vártak.

Véleménye szerint ez érinti a GDP-statisztikát is, maximum 0,2 százalékponttal. Gabler szerint az látszik, hogy az export júniusban lényegében stagnált, augusztusban a Mercedes-gyár azonban kapacitásbővítést jelentett be, annak lesz még "pozitív lökete" az egész exportra. Az is lehet, hogy a tavalyi 1,1 százalékos GDP-növekedést 0,9 körüli értékre fogják csökkenteni a szerdai részletes adatok közzétételével.