A hivatalos közigazgatási állásportálon a tanár szóra 3128 találatot dob ki a kereső. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint 4752 betöltetlen tanári állás volt az országban a tavaly októberi adatok szerint - írta a portál.

Az OH szerint azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az országban tanárhiány van, mivel az összes álláshely száma 158 709. Azt ugyanakkor az EMMI is elismerte, hogy vannak olyan települések, ahova nehéz egyes tantárgyakhoz pedagógust találni. Ez elsősorban természettudományos, gyógypedagógus szakterületre jellemző.

A pedagógus szakszervezetek már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy vészesen fogynak a tanárok, ami hosszú távon súlyos problémákhoz fog vezetni a magyar oktatásban. Ráadásul különösen aggasztó, hogy a nyugdíjba vonulóknál sokkal többen vannak azok, akik fiatalon elhagyják a pályát, vagy éppen az egyetem elvégzése előtt el sem kezdik.

A Zoom.hu úgy tudja, a pedagógushiány nemcsak a KLIK intézményeiben, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokban is jelentkezett. A szakiskolákba, szakgimnáziumokba főleg mérnöktanárokat nem találnak, azaz pont az egyik leglényegesebb tantágyhoz nincs elég oktató.