A lapnak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke nyilatkozott, aki szerint a munkaerőhiány a következő hetekben, hónapokban, amikor az őszi betakarítás kezdődik a gyümölcsösökben és a dohányültetvényeken, csak fokozódni fog. A gazdák a hiányzó munkaerőt jelenleg román és ukrán vendégmunkásokkal pótolják a megyében, akik a román vagy az ukrán béreknél valamivel többet kereshetnek Magyarországon.

A kamaraelnök szerint a munkaerőhiány olyan mértékű, hogy még a beruházásokat is veszélyezteti az ágazatban, a termelők ugyanis nem mernek belevágni egy beruházásba, mert attól tartanak, hogy nem lesz, aki betakarítsa a terményt a következő évben. Ezt mutatja az is, hogy a gyümölcstelepítésekre kiírt 19 milliárd forintos pályázati keretből eddig csak 10 milliárd forint értékben adtak be pályázatokat a gazdálkodók.

A kamaraelnök szerint a tudásban is hiány van, ugyanis munkásoknak sokszor fogalmuk sincs, hogyan kell gyümölcsöt szedni helyesen, így viszont az ültetvényeken több kárt okoznak, mint hasznot.

A szakember a széles körben elterjedt közmunkaprogramot okolja a kialakult helyzetért, miután a közmunka és a mezőgazdasági idénymunka bérei között nincs túl nagy különbség, így szerinte érthető, hogy az emberek a megerőltető fizikai munkával szemben inkább a közmunkát választják. Rácz szerint ezen rövid időn belül változtatni kell.

Bár tavaly változtattak a szabályozáson, melynek értelmében közmunkások ledolgozhatnak 120 napot alkalmi munkaként vállalkozóknál anélkül, hogy megszakadna a munkaviszonyuk. Ez azonban Rácz szerint nem segít a gazdálkodókon, hiszen október 31-ig kellene jelezniük a munkaügyi központokban, hogy a következő évben hány emberre tartanak igényt pontosan, ekkor azonban ezt még nem lehet tudni.

A lap szerint az agrárkamara egy több pontos javaslatot állított össze a közmunkaprogram megváltoztatására, hogy ezen a helyzeten változtatni lehessen.