A kormány május végén meghírdetett újabb "nemzeti konzultációja" besülhet. A HVG cikke szerint az érdektelenség borítékolhatónak tűnik, miután a május végén-június elején 8,2 millió címre kipostázott válaszküldeményből egy hónap alatt mindössze 368 ezret küldtek vissza, és erősen kétséges, hogy az augusztus 20-ai "urnazárásig" hátralévő másfél hónap - ami a nyári szabadságolások ideje - érdemi fordulatot hoz az aktivitásban.

A kormány ezúttal a gazdasági élethez kapcsolódó kérdésekben kérte ki a választók véleményét. Ebben a kabinet 16 olyan sugalmazott kérdést tett fel, amelyek megfogalmazásában már benne foglaltatik a válasz -írja a HVG. Ráadásul egy sor olyan kérdés is szerepel a listán, amiben a kabinet, illetve a parlament korábban már döntött, vagy - mint azt a miniszterelnök hétfői, a munka világát érintő parlamenti bejelentései jelezték - mostanság készül dönteni.

A lap számításai szerint az akció közel egymilliárdosra becsült költségvetése - a korábbi konzultációk során közölt nyomtatási, postázási, feldolgozási költségekkel számolva - csak a közvetlen kiadásokra nyújt fedezetet, a kapcsolódó - ismeretlen nagyságrendű - reklámkiadások alighanem ezen felül értendők.

A HVG emellett arra is emlékeztet, hogy a kabinetnek a jelek szerint ezúttal sem sikerült a törvények maradéktalan betartásával abszolválnia a feladatot: a konzultációs kérdőívet ugyanis azok is megkapták, akik korábban letiltották adataik ilyen célú kiadását. Emiatt az Eötvös Károly Intézet már vizsgálatot is kezdeményezett az adatvédelmi ombudsmani hivatal örökébe lépett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.