A keddi adatismertetés előtti citybeli előrejelzések zöme mínusz 0,1 és mínusz 0,3 százalékos októberi infláció között mozogott, de akadt olyan prognózis, amely szerint az éves összevetésű defláció egyelőre csak minimális mértékben, mínusz 0,4 százalékra enyhült. Szeptemberben a várakozásokat jóval meghaladó mértékben, 0,5 százalékkal csökkent az éves bázison számolt magyar fogyasztói árindex.

Legutóbb a második negyedévben mértek több hónapra kiterjedő deflációt Magyarországon: áprilisban és májusban egyaránt 0,1 százalékkal, júniusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az októberről szóló keddi inflációs adatismertetés előtt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a fogyasztói árak 0,1 százalékos éves visszaesését jósolták a múlt hónapra. A cég szerint a defláció várható enyhülését egyrészt a tavaly októberi közműdíj-csökkentésekből eredő éves bázishatások, másrészt az élelmiszerárak pályájában tapasztalható irányváltás magyarázza.

A GS londoni elemzőinek előrejelzése szerint mostantól fokozatosan emelkedni fog a magyarországi infláció, és 2014 negyedik negyedévére eléri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját.

Az előrejelzési sáv másik végén a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai állnak, akik az éves fogyasztói árindex 0,4 százalékos októberi visszaesését várják a mínusz 0,5 százalékos szeptemberi tizenkét havi infláció után.

A ház várakozása szerint a fogyasztói árak havi összehasonlításban is valószínűleg 0,3 százalékkal csökkentek októberben. A JP Morgan elemzői szerint ennek fő tényezője az áramdíjak 5,7 százalékos szeptemberi hatósági csökkentése volt - amely októberben jelent meg a számlákban -, valamint az üzemanyagok meredek, 2,5 százalékos havi összevetésű októberi árcsökkenése.

A cég szakértői szerint a tizenkét havi defláció is csak az éves bázishatások belépése miatt enyhülhetett valamelyest a múlt hónapban.

A JP Morgan londoni elemzői a váratlanul mély szeptemberi defláció nyomán módosított prognózisukban 2014 egészére is enyhe deflációt valószínűsítenek: új előrejelzésük szerint a magyar fogyasztói árindex átlagosan 0,1 százalékkal csökken az idén. A cég 2015-re is csak 1,5 százalékos átlagos magyar inflációval számol, és várakozása szerint az éves inflációs ütem 2016 közepéig 3 százalék alatt marad.

A JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái nemrég drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat. A cég ezt is figyelembe vette a jövő évi magyarországi átlagos inflációra kidolgozott előrejelzésében, hangsúlyozva, hogy 2015-re szóló magyar inflációs prognózisa egy teljes százalékponttal elmarad az MNB jelenleg érvényes előrejelzésétől.

A szélesebb körű londoni konszenzusnak megfelelő a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays októberre szóló magyarországi inflációs előrejelzése. A ház londoni elemzői a fogyasztói árindex 0,3 százalékos éves csökkenését valószínűsítik a múlt hónapra, elsősorban a tizenkét havi bázishatásoknak tulajdonítva a defláció általuk várt enyhülését.