A Magyar Olimpia Bizottság pénteki határozatában kezdeményezte, hogy a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének lehetőségét vizsgálják meg a hazai döntéshozók és kerüljön felülvizsgálatra a 6 évvel ezelőtt elkészült megvalósíthatósági tanulmány. A BOM szerint - teljes összhangban a MOB pénteki döntésével - elengedhetetlen, hogy konszenzus szülessen a kérdésben és már a pályázati szakaszban prioritás legyen, hogy Magyarország nemzetgazdasági szempontból is profitálhasson az esetleges rendezésből - írja közleményében a BOM Alapítvány.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly év végén fogadta el az Agenda2020 névre keresztelt reform koncepcióját, melynek lényege egy gazdaságosabb, kisebb városok számára is elérhető olimpia. A bejelentést követően, az új lehetőségek ismeretében természetesen több ország is érdeklődést mutatott a játékok megrendezésével kapcsolatban.

Nagyon reprezentatív felmérés

Az Ipsos Zrt. 2015. január 9. és 15. között mérte fel a BOM Alapítvány megbízásából a magyar felnőtt lakosság véleményét egy budapesti olimpia megrendezéséről. A kutatás 1000 fős mintán, standard kérdőívvel, telefonos interjúkkal történt. A válaszadók minden esetben nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely településtípusa szerint reprezentálják a 18 év feletti, felnőtt magyar népességet. A minta szükségszerű statisztikai hibája, a mintavételi hiba legfeljebb +/-3,1 százalék. Ez azt jelenti, hogy ha az összes felnőtt személyt felkeresték volna, az egyes válaszok gyakorisága legfeljebb 3,1 százalékponttal térne el a mintából származó adattól - ismertették a felmérési módszert.

A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a hazai lakosság 60 százaléka támogatná a budapesti pályázatot, és 54 százaléka képesnek is tartja a fővárost a rendezésre. A jelentős sportesemények kapcsán érzett "nemzeti büszkeség" mértékét is vizsgálta a kutatás. Ebből a szempontból például a nemrég elnyert, 2020-as labdarúgó EB négy mérkőzése 65 pontot, míg a 2021-es úszó VB 85 pontot ért el a 100 fokozatú skálán. Mindez jól jelzi, hogy azokkal az eseményekkel kapcsolatban, ahol szurkolhatunk a magyar versenyzőknek, illetve a sikeres szereplésre is van remény, kifejezetten pozitív a hazai lakosság hozzáállása - áll a BOM közleményében.

Még pénzt és adót is fizetnénk az olimpiáért!

A kutatás rákérdezett az olimpia anyagi támogatására is, a kapott eredmények ebben a kérdésben is kifejezetten érdekesen alakultak. A megkérdezettek 60 százaléka például évi pár ezer forinttal, illetve adója 1 százalékával is támogatná a rendezést, míg azok aránya, akik a pénzbeli hozzájárulást kizárták, de az 1 százalékot felajánlanák 7 százalék volt.

Az olimpiai rendezés legnagyobb lehetséges előnyeire, pozitív hozadékára is rákérdezett a kutatás. Ebből a szempontból a négy legfontosabb lehetőség a megkérdezettek szerint az infrastruktúra fejlesztése (100 fokú skálán 71 pont), a történelmi siker ténye Magyarország számára (71 pont), a regionális vezető szerep átvétel a játékoknak köszönhetően (65 pont) és a nemzeti összetartozás erősítése (65 pont) voltak.

Azért egy apró bökkenő is van

A lehetséges akadályok közül a kutatásban részt vevők 73 százaléka jelölte meg az ország gazdasági helyzetét. Ez utóbbi adatból is jól látható, hogy létfontosságú a minden szempontból átgondolt, az Agenda2020 előnyeit maximálisan kihasználó pályázat elkészítése - írta a BOM közleményében.