Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés kormánypárti többségű számvevőszéki és költségvetési bizottsága által szerdán benyújtott javaslat 2 százalékra csökkentené a Varga-féle javaslatban szereplő 3 százalékos bányajáradék-növelési arányt az 1998. január 1. előtt termelésbe állított szénhidrogén mezőkön kitermelt földgáznál a Brent nyersolaj bizonyos mértékű drágulása esetén.

Már az 1993-as bányászati törvény a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésárához kötötte a bányavállalkozások által fizetendő járadék mértékét. A hatályos szabályozás szerint, ha a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésárának havi átlaga a 80 dolláros hordónkénti árat eléri vagy meghaladja, a bányajáradék mértéke 3-3 százalékponttal emelkedik; ha pedig a tőzsdei jegyzésár havi átlaga eléri vagy meghaladja a 90 dollárt, további 3-3 százalékponttal emelkedik a járadék a 2008 előtt termelésbe állított mezőknél. A mostani módosító az 1998 előtt megnyitott lelőhelyek esetében 2-2 százalékpontra csökkentené a járadék emelkedésének mértékét.

Az indoklás szerint a bányajáradék bevétel mintegy 60 százaléka a hatósági áron értékesített földgázkitermelés után kerül befizetésre, ami zömmel az 1998 előtt üzembe helyezett kutakból származik. Noha a hatósági áron értékesített földgáz kitermelői bekerültek a Brenti felár fizetési kötelezettség alá a törvénymódosítással, a módosítást követően mérsékeltebb befizetést teljesítenek, továbbra is biztosítva a rezsicsökkentés érvényesülését.