Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának a cikke

Főleg marketingcélokat szolgál, hogy még az Ecofin június 22-ei ülése előtt benyújtja a kormány a parlamentnek a 2013-as büdzsé keretszámait − vélik egybehangzóan a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci szakértők, akik szerint az is kérdéses, hogy a benyújtást követően azt milyen hamar sikerül elfogadni. Egyesek szerint arról lehet szó, hogy az IMF-tárgyalások megkezdése előtt akarnak fontos gazdasápolitikai döntéseket törvénybe "bebetonozni". Vagyis a kormány valószínűleg kész helyzet elé akarja állítani az IMF-et a hiteltárgyalások gazdaságpolitikai részének megkezdése előtt − véli Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője, aki szerint nem biztos, hogy ez jó stratégia, mert a későbbiekben még feszültség forrása lehet, ha a Valutaalap kérésére a törvénybe bele kell nyúlni. Árokszállási szerint a külgazdasági kilátások bizonytalansága miatt az ősszel úgyis erőteljes finomhangolásra lesz szükség a fiskális tervezésnél.

A kabinetnek az is célja lehet, hogy a piacok felé demonstrálja: dolgozik a fenntarható költségvetési kiigazításon és nem ad hoc döntéseket hoz, vagyis a törvénnyel a bizalom erősítése a valódi cél. Ebben ugyanakkor Árokszállási szerint korlátozott a kormány mozgástere, mivel a konkrét intézkedések a konvergenciaprogramban már szerepelnek, azokról június közepére az Európai Bizottság is véleményt mond, és várhatóan ettől nem képvvisel majd eltérő álláspontot az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) sem. A bizonytalanság érdemi csökkentéséhez már a hivatalos IMF-tárgyalások elindulására volna szükség, ám azt éppen a büdzsészámok miatti esetleges feszültségek akadályozhatják.

Egyértelműen inkább a magyar gazdaságpolitika marketingjét segíti a 2013-as strukturális kiadási előirányzatokról szóló törvény benyújtása, mintsem a költségvetési pálya valódi tervezését, hiszen a jelenlegi rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben ilyen korán nem lehet pontos növekedési és inflációs prognózisokkal összeállítani a büdzsét − mondta lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank makroelemzője. Ráadásul a tavalyi költségvetés zárszámadása még meg sem történt, vagyis még az alapja sincs meg annak, amelyre a jövő évi sarokszámokat építeni lehetne. A magyar büdzsét úgyis folyamatosan átszabják, a 2012-re vonatkozó törvényt már decemberben módosítani kellett, és azóta többször is felülírták a főbb számokat − lényegében ez vár a mostani tervezetre is. A sietség amúgy sem kifizetődő, mert Trippon szerint az Ecofin úgyis a konvergenciaprogram alapján dönt majd, és sejteni lehet, hogy feloldják Magyarországgal szemben a kohéziós támogatások egy részének megvonását.