Martonyi János külügyminiszter és az LMP-s Mile Lajos a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör a Közgázon című rendezvényén vitázott egymással. Martonyi szerint a miniszterelnök uniós elkötelezettsége kétségbevonhatatlan; Mile szerint viszont mégis kettős beszéd érzékelhető a kormányfő retorikájában.

Mile Lajos, az európai ügyek országgyűlési bizottságának alelnöke úgy vélte, hogy a miniszterelnök retorikája sokszor nincs összhangban a kormány uniós integrációt pártoló hozzáállásával - írta az InfoRádió. "Egyfajta szabadságharcos kiállást érzékelhető, sokszor egy heroikus póz jelenik meg a megnyilvánulásokban, aztán a külügyminiszter megpróbálja egyfajta kármentő szerepben a dolgokat egy konszolidáltabb mederbe és modorba visszaterelni" - fejtette ki az LMP-s politikus, aki hozzátette: nem tudja, hogy szükség van-e erre a kettősségre.

Martonyi János külügyminiszter igazat adott a képviselnek, hogy bizonyos esetekben a retorika nem teljesen azonos, de mint mondta: minden európai kormányban vannak szóhasználati különbségek. "A miniszterelnöknek az elkötelezettsége az európai integráció mellett az kétségbevonhatatlan. Ez a helyzet. Hogy aztán egyébként vannak adott esetben retorikai eltérések, az egy más kérdés, de nagyon jól megvagyunk ezzel együtt" - mondta a külügyminiszter.

Martonyi János arra is kitért, hogy minden ellentétes híreszteléssel szemben a kabinet szeretne hitelmegállapodást kötni az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. "Furcsa, hogy ez a hír állandóan visszajön, amikor az ember a lelkét kiteszi azért, hogy ezt a nyavalyás megállapodást végre elkezdjük tárgyalni" - hangsúlyozta Martonyi.

A különadók helyett "szellemes" adók jöhetnek

Mile Lajos felvetette, hogy a pénzügyi tranzakciók megadóztatása lehetne - jövőre esedékes kivezetése után - a bankadó utódja, mert ez egy megfelelő eszköz lenne ahhoz, hogy a kiigazítás tartósan is működőképes maradjon.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy a különadókat valóban ki kell vezetni, de" egyébként bizonyos szellemes adófajtákon el lehet gondolkodni". A külügyminiszter aláhúzta: mindezt úgy kell tenni, hogy ezek az adók lehetőleg ne érintsék a lakosságot.