A magyar külügyminiszter hozzáfűzte, hogy az IMF-fel "a lehető leghamarabb megállapodásra akarunk jutni". Az interjúban a lap felvázolta a magyar jegybank függetlensége ügyében az IMF-fel és az EU-val kialakult vitát, és rámutatott: Orbán Viktor az MTI-nek még vasárnap is azt mondta: nem lát okot az új jegybanktörvény módosítására.

A Guardian szerint a külügyminiszter kijelentette, hogy a kormánya által "húsz hónap alatt elfogadott több mint 350 törvény nem mindegyike felel meg feltétlenül az európai jognak", de - mint mondta - Magyarország igazságtalan bírálatokat kap azoktól, akik azt állítják, hogy Orbán egy diktátor, és Magyarországon leépülőben van a demokrácia.

Martonyi, mint mondta, a külföldi sajtónak nyilatkozva igyekszik mindent megtenni, hogy javítsa Magyarországnak az elmúlt hetekben mélypontra jutott nemzetközi reputációját. "El kell magyaráznunk, helyre kell tennünk az igazságtalan és tényszerűen hibás dolgokat" - szögezte le.

A lap szerint - Prőhle Gergelynek, egyik legközelebbi munkatársának egy karácsony előtti interjúja kapcsán - Martonyi elismerte, hogy a magyarok időnként hajlamosak ellenségként lefesteni Európát, miközben nem foglalkoznak saját hibáik feltárásával. "Magunkba is kell néznünk" - mondta.

Arra a kérdésre, nem bánja-e a magyar kormány, különösen pedig a gazdasági minisztere, Matolcsy György részéről hangoztatott erős IMF-ellenes retorikát, Martonyi elhatárolta magát kollégájától - írta a lap. "Én sohasem használtam ellenséges vagy gyűlölködő szavakat az IMF-fel szemben" - mondta. Meggyőződését fejezte ki, hogy a világnak szüksége van a Nemzetközi Valutaalapra.

Martonyi úgy véli, kormányának kötelessége meghallgatni úgy a nemzetközi megfigyelők panaszait, mint a budapesti Opera előtt múlt hétfőn ellene tüntető tízezrek hangját. Hibának tartja ugyanakkor, hogy a ellenzéki képviselők nem hajlandóak részt venni a parlamenti munkában, s ehelyett "az utcán politizálnak".

"Nem szabad elfelejteni, hogy politikai családunk, ha akarja, tízszer annyi embert tud az utcára vinni, mint ők" - mondja. "De mi ezt nem akarjuk. Szerintünk nem ez a módja a demokratikus párbeszédnek, (a versengés) hogy ki tud több embert az utcára küldeni."

A Guardian ennek kapcsán felidézi, hogy a Népszabadság értesülése szerint a Fidesz vezetése egy "erőt demonstráló" nagygyűlésre készül Orbán februári évértékelője alkalmából.

A külügyminiszter levélben is nyugatani próbált

Martonyi az uniós partnereihez és az Európai Bizottsághoz intézett levelében szintén a magyar kormányt ért kemény kritikákat próbálta enyhíteni, amelyben - egyebek mellett az Alaptörvényt és a médiatörvényt ért bírálatok mellett - a jelenleg nagy aggodalmakat keltő jegybanktörvénnyel kapcsolatos nemzetközi aggodalmakra reagálva azt írja levelében, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének összevonását lehetővé tevő jogszabályról konzultációt kezdtek és jelenleg is folytatják a Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal annak érdekében, hogy mindenkit biztosíthassanak a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének megőrzéséről.

Orbán miniszterelnök - miután Barroso bizottsági elnökkel levelet váltott - személyes biztosítékot adott arról, hogy a szóban forgó változás nem fog bekövetkezni mindaddig, amíg a jelenlegi jegybank elnök mandátuma 2013 márciusában le nem jár - emeli ki Martonyi levelében.

"Azonnali és részletes válaszokat adtunk a Bizottságnak a bírói szervezetekre és az új adatvédelmi hatóságra vonatkozó jogszabályokat illető kérdéseire. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az Európai Bizottság, mint az EU-szerződések őrének hatáskörét. Tapasztalataink szerint bízhatunk abban, hogy a Bizottság ezeket az ügyeket méltányos és kiegyensúlyozott módon fogja kezelni. Készen állunk arra, hogy megfontoljuk a jogszabályok megváltoztatását, amennyiben ez szükséges. Ez sosem volt és nem is lesz presztízskérdés kormányom számára" - írja Martonyi.

A tárcavezető levelében nyomatékosan kijelenti: "feltétel nélkül készek vagyunk a párbeszédre bárkivel, akinek konkrét aggodalma van. Ugyanakkor nem fogadhatunk el ítéletet a tárgyalás előtt. Még kevésbé fogadhatjuk el azt, hogy bárki kétségbe vonja demokratikus elkötelezettségünket, vagy pedig a demokratikus közösségben elfoglalt helyünket".