Már igényelhető a 115 milliárd forint keretösszegű "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel". Az uniós uniós visszatérítendő támogatásból finanszírozott hitel egyebek mellett igényelhető a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére. Akár több tízezer lakás vagy családi ház energetikai felújítását teheti lehetővé.

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet. Mindehhez az elvárt önerő a projekt elszámolható költségének minimum 10 százaléka. Míg a támogatást a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz éven belül kell visszafizetni. A hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására felhasználható, viszont finanszírozható belőle az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja.

A kamatokon kívül további költségek (például kezelési költség, előtörlesztési díj) sem kapcsolódnak. Nincs árfolyamkockázat sem, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni. Emellett a beruházásnak nem kötelező javítania az ingatlan energetikai besorolásán, vagyis kisebb korszerűsítési munkák is finanszírozhatók belőle. Emiatt is a feltételeket úgy határozták meg, hogy természetes személy esetén kétmillió forintos hitelösszegig az ingatlan nem kerül fedezetként bevonásra.

A kormány más energiahatékonysági magánfejlesztéseket is támogat: júliustól gázkonvektor-cserére, augusztustól háztartási-nagygép cserére lehet pályázni az Otthon Melege Programban.