Stabil és kiszámítható költségvetés lesz a 2012-es, hiszen az EU országaiban az 5-7 legkisebb hiányával nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés vitaindítójában. A jövő évi költségvetés további értéke, hogy már építhet az államháztartási rendszer megújításának eredményeire - vagyis a Széll Kálmán terv reformjainak eredményeire.

Matolcsy szerint a 2012-es költségvetés további fontos vonása, hogy feladatközpontú, azaz szakítottak a bázisalapú tervezéssel. A minden ízében a versenyképesség felé menő országban nem lehet, bázisalapon tervezni - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A költségvetés biztonságos - hisz 300 milliárdos tartalékokat terveztünk. További erénye a törvényjavaslatnak, hogy az államadósság csökkentését teszi lehetővé - tette hozzá Matolcsy.

A miniszter szerint komoly fordulat a magyar gazdaságpolitikában, hogy a Költségvetési Tanács (KT) továbbengedte költségvetés tervét, hisz azt akár vissza is adhatta volna a kormánynak. Matolcsy szerint a KT bizonyítványa igazolja, hogy a 2012-es költségvetés megfelel a közpénzügyi törvénycsomag szigorú követelményeinek. A KT és az Állami Számvevőszék véleményét szeptember utolsó heteiben bedolgozták a benyújtott javaslatban.

Az idén - uniós csatlakozásunk óta - első ízben lesz három százalék alatt az államháztartási hiány, ez még csak a magán-nyugdíjpénztári pénzekkel sikerül, de 2012-ben már önerőből - nem ortodox eszközök nélkül is - sikerül három százalék alatt tartani a hiányt, és a 2,5 százalékos deficittel példát mutathatunk az unió más országainak - fogalmazott a miniszter.

Élénkítő injekciókra lesz szükség

A költségvetés 4,2 százalékos inflációval számol, ha ez túlteljesül az nem jelent komoly kockázatot a büdzsének. Ugyanakkor a 1,5 százalékra tervezett gazdasági növekedést már Matolcsy is komolyabb kockázatnak mondta, jelezve, hogy számos bírálat érte ezt az előrejelzést. Hozzátette: számos élénkítő injekcióra lesz szüksége a magyar gazdaságnak, hogy ezt a1,5 százalékos növekedést elérje. A kormány a foglalkoztatás jelentős - egy százalékos - bővülésével számol a kabinet, a Start munkaprogram keretében már 200 ezer foglalkoztatott térhet vissza a munkaerőpiacra.

Tavaly a csődkezelés volt a feladat

2010-ben a kormánynak csődkezelés volt a feladata, az idén indult meg a magyar gazdaság átalakítása. A foglalkoztatás területén gyökeres fordulat zajlik le, hisz a segélyek helyett munkát biztosít a kormány a munkanélkülieknek. Megkezdődik a szakképzési rendszer átalakítása, fölgyorsulnak uniós források lehívásai - mindezek megalapozták a Széll Kálmán terv 82 százalékos teljesítését. Ezekre az eredményekre már építhet a 2012-es költségvetés.

Most zajlik a nyugdíjrendszer átalakítása - magánpénztári rendszer megszüntetésével nem keletkezik több száz milliárd forintos hiány a nyugdíjalapban - így az kiegyensúlyozottá válik 2012-től - mondta Matolcsy. A nyugdíjrendszerek a nyugati világban nem képesek megfelelni a hosszú távú kifizetéseknek - Magyarországon a miniszter szerint ez a veszély már nem fenyeget.

Két lábra áll az eü-alap

Megkezdődött az Egészségbiztosítási Alap "két lábra állítása", vagyis a hiányának a csökkentése. A költségvetésben szereplő 400 milliárd forintos adóemelés részben a tartalékok feltöltését , másrészt az egészségbiztosítás kiegyensúlyozását szolgálja.

A büdzsé új filozófiára épül abban az értelemben is, hogy a reálgazdaság támogatására koncentrál pénzgazdaság helyett. Az állam feladata, hogy a bankrendszer vadhajtásait lenyesegesse. A kormány szakít az eladósodás, a hitel politikájával, minden olyan eszközt megragadunk, amely a saját vállalkozásra, tudásra, vagyonra épülő gazdálkodást segíti az egyénnél és az államnál is. Ezért támogatja a kormány a megtakarítások, a beruházások növelését. A költségvetés a helyi gazdaságokat támogatja ez a másik pillérre a büdzsének.

A fontosabb költségvetési közfeladatok támogatása reálértelemben nő: ilyen az oktatás is ahol, hat százalékos a növekedés, de az egészségügy vagy a rendvédelem is. A növekedés elsősorban az uniós pénzekből megvalósított beruházások következménye. A rendőrségi kiadások 5,8 százalékkal, a gazdaságfejlesztési támogatások 22 százalékkal növekednek - sorolta Matolcsy.

Egy dolog még hiányzik

Végezetül a miniszter elmondta, hogy Magyarország 2012-es költségvetése, stabil, kiszámítható, jelentős lépéseket tesz az ország megújítása felé. Egy dolog azonban hiányzik még a 2012-es büdzséből - a növekedésösztönző intézkedések. A következő hónapokban minden eszközt meg kell ragadni, hogy a gazdasági növekedést megerősítsük - bár biztonsággal számolhatunk 1,5 százalékos növekedésre.

Ugyanakkor az uniós hatások miatt ez a bővülés lassabb is lehet, ezért minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a növekedés 1,5-2 százalék fölé kerüljön. Ehhez exportoffenzívára, illetve az import hazai kiváltására van szükség. A növekedés erősítéséhez stabil hátteret nyújt a 2012-es büdzsé - zárta szavait a miniszter.